Mula prijetio ministrici smrcu - pet godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveški sud je na pet godina zatvora osudio mulu Krekara, utemeljitelja islamisticke skupine irackih Kurda Ansar al-Islam, zbog prijetnji smrcu bivšoj ministrici Erni Solberg koja ga je željela protjerati iz zemlje.

"Sud ne odbacuje šerijatsko pravo, ali ono nema mjesta u norveškom pravu", navodi se u objašnjenju presude.

Danas 55-godišnji mula, koji u Norveškoj živi od 1991., optužen je za prijetnje smrcu Erni Solberg koja ga je 2003. željela protjerati iz Norveške, smatrajuci ga prijetnjom društvu.

"Moja ce smrt skupo stajati norveško društvo", rekao je mula u razgovoru sa stranim novinarima u lipnju 2010. "Erna Solberg kaže 'pošaljite mulu Krekara u smrt'. Mora za to platiti i platit ce vlastitim životom. Ne znam tko ce joj uzeti život - al-Kaida, Ansar al-Islam, moja obitelj, moja djeca... ne znam, ali ce platiti", tad je rekao na arapskom jeziku.

Troclano sudsko vijece u Oslu svojom je presudom dalo za pravo državnom tužiteljstvu, koje je procijenilo da su te izjave zapravo prijetnja kojom se želi primorati norveške vlasti da odustanu od naloga za protjerivanjem mule. Taj nalog još nije proveden jer kurdskom vjerskom vodi u Iraku prijeti smrtna kazna.

Mula Krekar, punim imenom Nadžmedin Haradž Ahmad, osuden je i zbog prijetnji trojici Kurda koje optužuje za paljenje stranica Kurana ili profaniranje svete knjige islama. Obrana, koja je zahtijevala mulino oslobadanje, odmah je uložila žalbu na presudu.

Mula Krekar na popisu je teroristickih elemenata, pojedinaca i skupina koji su sastavili UN i SAD. Priznaje da je sudjelovao u osnutku Ansar al-islama 2001., ali tvrdi da od 2002. više nije na celu te skupine. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter