Muke studenata vec pocinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi korak u studenskom životu je pronaci stan. Studentskih domova diljem Lijepe naše je, zna se, premalo; premalo je, zna se, i onih kojima roditelji mogu priuštiti kupovinu vlastitih kvadrata, pa brucošima i studentima ne preostaje ništa osim potrage za svojim podstanarskim kutkom. U Zagrebu je "sezona lova" vec pocela, dok za Rijeku ili Split, baš poput Pule, treba pricekati dok ne prode sezona i turisti isele.

Ono što je pak svima zajednicko je da su troškovi studentskog života sve veci. U glavnome gradu u sljedecoj akademskoj godini najam malih stanova, s jednom sobom i kupaonicom, nece biti povoljniji od 1.500 kuna na mjesec, cemu treba dodati troškove režija, a i tako "jeftin" smještaj u širem gradskom središtu dobit cete samo ako požurite.

Krajem kolovoza i tijekom rujna cijene "studenskih" stanova, narocito onih u zoni tramvaja, rastu pa agenti za nekretnine naglašavaju da je stanove najbolje "kapariti" odmah i iznajmiti ih mjesec dana ranije no što je potrebno.

- Sada možete zauzeti, odnosno iznajmiti dobar jednosobni stan u širem centru za 200 eura, što za dva mjeseca necete moci. Tada cete za isti novac dobiti manje, kaže nam Nikola Jagarinac, vlasnik agencije Akropola. Objašnjava da je prosjecna cijena manjeg stana, pogodnog za studente, izmedu 1.500 i 2.000 kuna, plus režije. Radi se o stanovima u širem centru, odnosno u zoni tramvaja.

"Studentski" smještaj, uglavnom namještene garsonijere ili jednosobni stanovi u blizini javnog prijevoza, u pravilu nije jeftiniji od 200-220 eura mjesecno, cemu treba pridodati režije. Ako je grijanje usto na struju, tada se cijena studentskog prebivališta može i - udvostruciti.

I vecina rijeckih studenata prisiljena je na podstanarstvo. Naime, na raspolaganju im je dom s oko 650 postelja, što ni približno ne zadovoljava potrebe pa je vecina prisiljena placati skupe najamnine. Primjerice, garsonijera od svega 23 kvadrata u neposrednoj blizini studentskog kampusa iznajmljuje se za 250 eura, ali ima i onih jeftinijih, za koje valja izdvojiti oko 1.500 kuna na mjesec. Kad su u pitanju veci stanovi, s više cimera, svaki student u prosjeku placa 850 do 1.000 kuna, naravno bez režija, koje pak iznose i do 500 kuna na mjesec.

"Cijene su otišle u nebo!" Tim je rijecima studentica iz Pule opisala koliko je financijski teško studirati u Splitu. Upravo je uselila u garsonijeru, koju placa 1.500 kuna, no veli da je imala srece, jer njeni kolege izdvajaju mnogo više.

Poseban je problem i taj što se stanovi u Splitu iznajmljuju gotovo iskljucivo putem agencija. "To znaci da prvi mjesec treba platiti proviziju agenciji, koja iznosi jednu mjesecnu najamninu, što je zaista nezgodno", objašnjava studentica. Buduci da se najmoprimcu najcešce ostavlja i polog prilikom preuzimanja stana, takoder u iznosu jednomjesecnog najma, nerijetko se dešava da prvog mjeseca najma obitelj studenta mora iskeširati trostruki iznos!

Dolaskom turista, u Splitu, studentima cesto otkazuju najam, zbog cega su stalno prisiljeni na selidbu. Upravo se to dogodilo i našoj sugovornici, koja je mjesec dana prije završetka predavanja trebala pronaci novi smještaj - treci po redu. Nada se da ce u ovoj garsonijeri imati više srece i da sljedeceg ljeta nece morati seliti. Uz režije, koje zimi iznose i do 400 kuna, te ostale troškove, vecinom za hranu, mjesecno ovoj studentici za život u Splitu treba oko 3.000 kuna. (Pišu Dubravko GRAKALIC, Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter