Muke po Kaštijunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stavovi o današnjem Kaštijunu, ali i buducem županijskom centru za odlaganje otpada, odavno su podijeljeni. Dok se na jednoj strani nalaze oni koji gromoglasno ponavljaju da "nece smece u svojem dvorištu", zaboravljajuci da se ono ne može po kratkom postupku lansirati u svemir, s druge je strane suviše tiha gradanska opcija koja je uvjerena da buduci centar i nije tako loše rješenje.

Mnogi gradani teško da su precizno mogli odrediti što ce na Kaštijunu zbivati, kako funkcionira MBO postrojenje, na koji ce nacin otpad stizati na odlagalište, hoce li se i gdje spaljivati i što je to gorivo iz otpada te kako ce funkcionirati energana. O svemu tome nebrojeno smo puta pisali, ali pokazalo se da je buduci centar mnogima i dalje velika nepoznanica.

Što o buducem i sadašnjem odlagalištu misle mještani Pomera, Vinkurana i Banjola, pokušali smo doznati na terenu. Svi sugovornici apsolutno su protiv buduceg odlagališta na kojem ce stizati otpad iz cijele Istre. Uvjereni su da iza svega stoji sprega bahate politike, unosnog biznisa i neki viši interesi.

- Ako treba, svojim cemo tijelima braniti pocetak bilo kakvih radova. To se jednostavno ne smije dozvoliti. Sve je dogovoreno u tajnosti i ljudi pojma nisu imali što im se sprema. Sadašnje odlagalište treba kompletno prekopati i reciklirati sve što se u deponij trpalo 30 godina, smatra Marcelo Cukon (70) iz Pomera i dodaje da lokaciju pod hitno treba premjestiti na neko drugo mjesto kojem ne gravitira velik broj stanovnika i turista. (D. BAŠIC-PALKOVIC, snimio B. GRAHOVAC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. VIŠE MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter