Mujičićev češki Hamlet u pulskoj Gradskoj knjižnici

Tahir Mujčić na predstavljanju knjige "Budi Hamlet, pane Hamlete!" u Puli
Tahir Mujčić na predstavljanju knjige "Budi Hamlet, pane Hamlete!" u Puli

Promocija romana Tahira Mujičića "Budi Hamlet, pane Hamlete!" u izdanju AGM-a održana je sinoć u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Satirični Mujičićev roman proglašen je najboljim romanom u 2012. godini po izboru T-portala, a zanimljivo je da je to prvijenac plodnog i uspješnog autora koji je do sada objavljivao kazališnu kritiku, oglede, poeziju, kraću prozu i prijevode s engleskog i njemačkog, a autor je i brojnih scenarija za TV serije i film.

Na promociji je bilo najviše srednjoškolaca kojima je Mujičić prvo htio objasniti zašto je radnju romana postavio u kazališni milje.

- Razlog tome je to što je kazalište moja kuća. Dugo godina živim u kazalištu i mogu reći da je umjetnost koja se u njemu stvara najživotnija umjetnost. Kazališne predstave postoje samo u onom trenutku kada se izvode, a nakon toga nestaju. Zato je kazalište umjetnost koja je najbliža životu, kazao je Mujičić.

Dodao je i da je bilo neizbježno da piše o Hamletu jer je to kazališna uloga koju svaki glumac priželjkuje. Što se odabira glavnog junaka tiče, Mujičić se odlučio za češkog glumca Františeka Fifulka kojemu se taj san ostvaruje i sprema se igrati Hamleta na Dubrovačkim ljetnim igrama. Premijera se nikada ne održi jer upravo tada kreće Praško proljeće pa se kazališna trupa mora vratiti u Čehoslovačku.

František se zaljubljuje u hrvatsku glumicu, a nakon povratka u domovinu strogo se odvaja od politike i svih oblika vijesti. Naš se junak u Hrvatsku vraća na početku Domovinskog rata gdje ga neznanje iz političke svakodnevice dočekuje na svakom koraku…

- Odabir Čeha za glavnog junaka ima više razloga. Kao prvo, trebao mi je junak koji je izvan tog balkanskog konflikta da bi bio nepristran svjedok onog što se događa. Kao drugo, Česi su poznati po svojoj miroljubivosti pa mi je bilo zanimljivo vidjeti kako se jedan takav karakter snalazi u ratu, kazao je Mujičić.

Dodao je i da je oduvijek bio fasciniran češkom kulturom, od književnosti preko glazbe sve do filma te da je Čehoslovačka bila jedna iznimno kulturno produktivna mala zemlja koja je u vremenima totalitarizma uspjela zadržati svoj kulturni specifikum. (Napisao i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter