Muftija u prvom službenom posjetu Buzetu

Muftija se susreo sa gradonačelnikom Valterom Flegom (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Muftija se susreo sa gradonačelnikom Valterom Flegom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, u pratnji šefa kabineta muftije i tajnika Mešihata Nermina ef. Botonjića, glavnih imama s područja Istre i Primorja, te predsjednika Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Mirsada Kugića, u njegovom je prvom službenom posjetu Buzetu dočekao predstavnik bošnjačke nacionalne manjine za Grad Buzet Muhamed Muratagić, dok se u hotelu Fontana susreo s buzetskim gradonačelnikom Valterom Flegom koji je izrazio spremnost za daljnju suradnju.

- Moja želja je da obiđem sve muslimane diljem Hrvatske te razgovaram o njihovim potrebama i sagledamo sve mogućnosti kako unaprijediti Islamsku zajednicu u Hrvatskoj. Tim povodom susrećem se s mjesnim i lokalnim vlastima da vidim kakva je suradnja i ima li prostora da se ta suradnja unaprijedi. Susrećem se i s predstavnicima vjerskih zajednica koje čine zajedničku misiju i promiču univerzalne vrijednosti koje su za opće dobro vjernika, ali i društva, izjavio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Posjet nije bila samo na vjerskom već i kulturnom te gospodarskom planu. Već su ostvareni kontakti s buzetskim proizvođačem keksa tvrtkom Delicia iz Buzeta koja je dobila certifikat halal kvalitete Centra koji djeluje u okviru Islamske zajednice. Halal hrana, proizvedena po islamskim propisima, sve je popularnija u svijetu. U idućih deset godina u Europi se očekuje rast proizvodnje takve vrste hrane, a njena popularnost veže se i uz činjenicu da je, osim muslimana, konzumiraju i drugi.

U Narodnom domu održana je potom osnivačka skupština džema'ata Buzet. Prvi je to put  da se muslimani u ovom gradu institucionalno organiziraju i da će u njemu zaživjeti Islamska zajednica. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter