Muenchen: Suđenje nacional-socijalističkom podzemlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje skupini optuženoj za deset ubojstava od kojih su devet rastitički motivirana, jedan od najvećih neonacističkih procesa u poslijeratnoj Njemačkoj, počelo je u ponedjeljak na Višem zemaljskom sudu u Muenchenu gdje se okupilo manje od stotinu prosvjednika protiv rasizma. Kamere su nakratko snimile i prvooptuženu Beate Zschaepe kako u sudnicu ulazi opuštena i nasmiješena, javlja agencija AFP.

Uz natpise "protiv nacističkog terora i protiv svakodnevnog rasizma" prosvjednici su pozvali njemačku državu da se odlučnije bori protiv zločina koje čine simpatizeri ili članovi skupina krajnje desnice.

Suđenje se smatra jednim od najvažnijih u Njemačkoj nakon procesa krajnje lijevoj terorističkoj skupini Baader-Meinhof 1977. Sudski proces protiv petero neonacista počelo je uz velike mjere sigurnosti, uz 500 policajaca. Zschaepe (38) je optužena za sudjelovanje u deset ubojstava od 2000. do 2007. Zschaepe, koja je od 8. studenoga 2011., u istražnom zatvoru u Sadelheimu, jednom od najvećih zatvora u Njemačkoj, jedina je preživjela članica neonacističke terorističke ćelije, budući da su Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt počinili samoubojstvo u studenom 2011. godine kako bi izbjegli policijsko uhićenje. Policija je pronašla njihova tijela u izgorjelom kamperu u istočnonjemačkom gradu Zwickau, gdje je pronađeno i oružje policajke Michele Kiesewetter, koja je ubijena 2007. godine.

Nakon toga istražitelji su otkrili da su Mundlos i Böhnhardt od 2000. do 2007. osim policajke ubili devetoro useljenika, uglavnom turskog podrijetla i da je u tome sudjelovala i Zschaepe. Nakon njihove smrti Zschaepe je zapalila njihov dom Zwickauu kako bi uništila dokaze njihovih zločina.

Zschaepe je dosad odbijala progovoriti o optužbama zbog kojih bi mogla doživotno završiti u zatvoru. Istraga je, međutim, otkrila da je s djelovanjem terorističke ćelije bio upoznat dosta širok krug osoba s desno-radikalne scene te da su velike propuste učinile njemačke službe sigurnosti koje su godinama znale za opasnu trojku, ali nisu ništa poduzele da spriječe njihove ubilačke pohode. U skupini optuženih su i bivši dužnosnik desno-radikalne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) Ralf Wohlleben, te još trojica neonacista Carsten S., Andre E. i Holger G.

Zbog skandaloznih propusta šef Službe za zaštitu ustavnog poretka Heinz Fromm morao je podnijeti ostavku, a njemačke vlasti ponovno su počele razmatrati mogućnost zabrane NPD-a, jer tu stranku smatraju opasnom po njemačku demokraciju. No, zasad oko te ideje nema jedinstvenog stajališta, budući da je prvi pokušaj zabrane NPD-a propao 2003. godine jer su najveći dio dokaznog materijala pribavili visokorangirani članovi stranke koji su, međutim, bili i doušnici Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Sud treba ispitati više od 600 svjedoka prema redu utvrđenom do siječnja 2014., no očekuje se da će potrajati dulje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter