Mučeništvo M. Bulešića: Vjera kao zalog budućnosti

Darko Zgrablić služi sv. misu s laniškim župnikom Daliborom Pilekićem
Darko Zgrablić služi sv. misu s laniškim župnikom Daliborom Pilekićem

Danas je u laniškoj crkvi, u sklopu Dana mučeništva Miroslava Bulešića, predstavljena knjiga "Stjepan Cek: Uspomene na svećeničke godine u Istri 1937. - 1965.", objavljena u izdanju Matice hrvatske – Ogranka u Lanišću i Glasa Koncila. U vrijeme "krvave krizme" 1947. godine, kada je ubijen Bulešić, Cek je bio župnik u Lanišću.

Višednevni program kojim se obilježava mučenička smrt Miroslava Bulešića počeo je u četvrtak u Lanišću. Svetu misu slavio je vlč. Darko Zgrablić, trenutno župnik u Balama, a uskoro župnik u Svetvinčentu. U poticajnoj propovijedi povezao je čitanja iz službe riječi koja su podsjetila na otajstvo utjelovljenja sina Božjega i pojam mučeništva.

- Duhovna "limunada" u koju često upadamo, odnosno duhovna osrednjost, često je prepreka da i mi budemo svjedoci za Boga, što je doslovan prijevod izraza za mučenika. Miroslav Bulešić pokazao je da je moguće odbiti razne duhovne kompromise na koje mi danas pristajemo, i da Bog i u tami našega doba može dati zalog svjetlije budućnosti jer, kakve god negativne peripetije naš život nosi, Bog sve izvodi na dobro s onima koji ga ljube, zaključio je vlč. Zgrablić.

Na koncertu duhovne glazbe u župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću Ženska vokalna skupina Lanišće pokazala je specifičnost i bogatstvo tradicionalnog pučkog pjevanja rodnog kraja.

Vokalna skupina Kadenca iz Trviža i vokalno-instrumentalna grupa Kerubini iz Raše i Labina predstavili su se suvremenim duhovnim klasicima koji se često mogu čuti za vrijeme nedjeljnih misa.

Dani mučeništva Miroslava Bulešića zamišljeni su kao duhovna priprema za proslavu njegove beatifikacije, kao spomen-dan njegove mučeničke smrti 24. kolovoza 1947., prigoda da se s njegovim likom i djelom upozna što širi krug vjernika te da se istina o "krvavoj krizmi" u Lanišću podastre javnosti.

Program u Lanišću i Svetvinčentu bit će u duhu pokorničkog bogoslužja s pozivom na oprost i opraštanje, kao što je budući blaženik svojim primjerom svjedočio i zapisao u svome Duhovnom testamentu: "Svima pitam oproštenje. A moja osveta je OPROST", što je ujedno i geslo same beatifikacije.

Portret Bulešića na savičentskom kaštelu

U sklopu priprema za Dane mučeništva Miroslava Bulešića vatrogasci JVP-a Pula postavili su veliku sliku budućeg blaženika Miroslava Bulešića na kulu srednjovjekovnog kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu, rodnoj župi Bulešića u kojoj je 1943. bio zaređen za svećenika i u kojoj je služio svoju prvu svetu misu.

U župnoj crkvi u Svetvinčentu nalazi se i blaženikov grob, a u mjestu se može pogledati i memorijalna zbirka njemu u čast. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter