Mucalo imenovan intendantom HNK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitsko Gradsko vijece, u krnjem sastavu, bez prisutnosti oporbe i s jedva nategnutim kvorumom od 13 vijecnika, u srijedu kasno navecer jednoglasno je prihvatilo prijedlog Kazališnog vijeca Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i za novog intendanta te nacionalne teatarske kuce imenovalo ekonomista Duška Mucala, inace autora i pjevaca lakoglazbenih zabavnih pjesama.

Mucalo, kao pouzdani Kerumov covjek, na dužnost bi trebao stupiti pocetkom listopada kada istjece mandat sadašnjem intendantu Milanu Štrljicu, no prije toga mora ga u roku od 60 dana amenovati ministar kulture Božo Biškupic.

U obracanju prisutnim vijecnicima Kerumove Hrvatske gradanske stranke i njihovim koalicijskim partnerima (HCSP, HSP i nezavisna Ljubica Vrdoljak), Mucalo je rekao da je spreman ostvariti programski i financijski okvir HNK-a. Kazalište ce, kazao je, biti i hrvatsko, i narodno, i kazalište i splitsko. U iducoj godini namjerava podici prihode za 2,7 milijuna kuna, a gledatelji ce biti najmjerodavniji kriticari rada HNK-a Split.

"Budite sigurni da ce to biti pravo kazalište, u kojem nece biti nerazumljivih stvari, predstave ce razumjeti kako moja majka s 80, sin s 20 godina, covjek s osnovnom školom i intelektualac", porucio je Mucalo i kazao da je oprostio svima koji su prethodnih dana pisali i govorili loše o njemu.

Vijecnici SDP-a, HNS-a, HDZ-a i Stranke umirovljenika demonstrativno su napustili sjednicu dvije tocke prije izbora Mucala nakon što je predsjednica Gradskog vijeca Nevenka Becic samovoljno zakljucila raspravu o imenovanju ravnateljice Djecjeg vrtica Marjan. Kvorum je u posljednji trenutak spasio HSDP-ovac Luka Roguljic koji cijeli dan nije prisustvovao sjednici, vec je stigao u pauzi, na pretposljednju i posljednju tocku dnevnog reda.

Nakon odluke Gradskog vijeca Mucala mora potvrditi, prešutjeti ili ne prihvatiti ministar kulture Božo Biškupic, u roku od 60 dana. U dosadašnjoj praksi nije prihvatio jedino imenovanje nesudenog intendanta rijeckog HNK-a Ivana pl. Zajca, književnika i dramaticara Slobodana Šnajdera, kasnije ravnatelja zagrebackog ZKM-a. Bilo je to prije deset godina.


Podijeli: Facebook Twiter