Mubarak tvrdi da nije zapovjedio ubijanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak u srijedu je na sudu rekao kako nije zapovjedio ubijanje prosvjednika koji su 2011. ustali protiv njega i okončali njegovu tridesetogodišnju vladavinu.

Mubarak je 2012. osuđen na doživotni zatvor za sudioništvo u ubojstvu prosvjednika tijekom 18-dnevnog ustanka, ali žalbeni je sud tražio novo suđenje.

Tih je optužbi oslobođen, ali sad u zatvoru služi odvojenu trogodišnju kaznu za pronevjeru u vojnoj bolnici u kairskoj bogatoj četvrti Maadiju.

Mubarak kojemu sude zajedno s njegovim sinovima i suradnicima, niječe i korupciju i kaže da je vjerno služio svojoj zemlji 62 godine, prvo kao vojnik, a poslije kao predsjednik.

"Hosni Mubarak koji je danas pred vama, nije zapovjedio ubojstva prosvjednika ili prolijevanje krvi Egipćana", pročitao je u sudnici unaprijed pripremljenu izjavu. "Nisam izdao ni zapovijed o stvaranju kaosa i nisam izdao zapovijed o stvaranju sigurnosnoga vakuuma", dodao je.

Mnogi Egipćani koji su živjeli tijekom desetljeća njegove autokracije i ortačkog kapitalizma smatraju velikom pobjedom to što su on i njegovi saveznici iza rešetaka. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter