Mubarak osuden na doživotni zatvor, pozlilo mu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Kairu osudio je u subotu bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka na doživotni zatvor zbog suucesništva u ubojstvu oko 850 ljudi koji su na prosvjedima pocetkom 2011. tražili njegov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine.

Ista sudbina zadesila je i Mubarakova bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija, dok su Mubarakovi sinovi, Alaa i Gamal, osudeni za korupciju na vremensku kaznu koju su vec odslužili u pritvoru, a šest ostalih visokih dužnosnika je oslobodeno od svih optužbi.

Mubarak, na nosilima i s crnim naocalama, presudu je saslušao s kamenim izrazom na licu. No, po dolasku u zatvor doživio je "zdravstvenu krizu", javila je državna televizija ne navodeci detaljno o kakvoj je krizi rijec. "Mubarak je doživio zdravstvenu krizu kad je stigao u zatvor Torak i pomoc mu je ukazana u helikopteru (kojim je dovezen u zatvor)" javila je televizija pozivajuci se na lijecnicke izvore u zatvoru.

Sudac Ahmed Refaat je pocetak Mubarakova sudenja 3. kolovoza prošle godine nazvao povijesnim danom i zahvalio Egipcanima što su srušili Mubaraka, kojeg su mnogi od njih znali kao jedinog vladara.

"Egipatski se narod probudio u utorak, 25. sijecnja u novu zoru, nadajuci se da ce moci udisati svježi zrak ... nakon 30 godina duboke, duboke tame", kazao je Refaat u sudnici, prenosi Reuters.

Mubarakov odvjetnik najavio je da ce se žaliti na presudu. Prije samog izricanja presude zavladala je grobna tišina, da bi potom gomila eksplodirala u povicima radosti i zadovoljstva. Ispred suda u predgradu Kaira okupilo se mnoštvo demonstranata koji su presudu docekali uz vatromet i povike "Bog je velik", a bilo je i onih koji su zazivali izvršenje smrtne kazne.

Nakon izricanja presude u sudnici je došlo do manjeg sukoba izmedu pripadnika osiguranja i dijela nazocnih koji su tražili smrtnu kaznu za Mubaraka i izvikivali parole protiv egipatskog pravosuda za koje tvrde da je neokrznuto preživjelo pad bivšeg režima.

Agencija AFP javila je da su zgradu policijske akademije, u kojoj se održavalo 10-mjesecno sudenje, u subotu cuvale stotine pripadnika specijalnih policijskih postrojba.

Mubarak je u sudnicu zbog zdravstvenog stanja iz vojne bolnice prebacen helikopterom, a nakon izricanja presude, glavni je državni tužitelj naredio njegovo prebacivanje u zatvor.

Presuda 84-godišnjem Mubaraku, prvom svrgnutom arapskom vladaru kojem se sudilo na redovnom sudu nakon što je val prosvjeda u arapskim zemljama prošlog proljeca "pomeo" cetiri ukorijenjena vladara, uslijedila je dva tjedna uoci zadnje runde prvih slobodnih predsjednickih izbora u Egiptu.

Na izborima ce se suceliti Ahmed Šafik, posljednji premijer iz Mubarakova razdoblja i bivši zapovjednik zrakoplovstva, i Mohamed Mursi iz Muslimanskog bratstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter