Mubarak odbacio optužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje bivšem egipatskom predsjedniku, kojem se, izmedu ostaloga sudi za ubojstvo više od 800 prosvjednika, pocelo je u srijedu u Kairu uz jake mjere sigurnosti. Tužitelji su iznijeli optužbe da je sudjelovao u ubojstvu prosvjednika te da je izdao dozvolu za uporabu bojevog streljiva, a on je sve optužbe odbacio.

Tužiteljstvo je kazalo da je Mubarak "kanio ubiti odreden broj prosvjednika koji su održavali mirne demonstracije". Bivšeg su predsjednika optužili i da je bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju dao dozvolu za korištenje bojevog streljiva protiv prosvjednika.

Tužiteljstvo je Mubaraku stavilo na teret i nekoliko slucajeva korupcije i trošenja javnog novca.

"U potpunosti odbacujem sve ove optužbe", rekao je Mubarak koji se sudu obratio s ležaja smještenog u ogradenom odjeljku u sudnici.

Mubarakova dva sina, Gamal i Alaa, kojima se takoder sudi, takoder su odbacili optužbe držeci u rukama muslimansku svetu knjigu Kuran.

Odvjetnik koji zastupa obitelji ubijenih tijekom ustanka u Egiptu, kazao je da je Mubarak al-Adliju naredio ubojstva demonstranata te zbog toga zatražio smrtnu kaznu za bivšeg ministra unutarnjih poslova. Drugi odvjetnik zatražio da je da se Mubaraka iz bolnice u ljetovalištu Šarm el-Šeik trajno prebaci u zatvor Torah u Kairu.

Prosvjedima u trajanju 18 dana Hosni Mubarak (83) je svrgnut u veljaci s vlasti koju je obnašao gotovo 30 godina.

Izraelski vojni radio objavio je izjavu izraelskog zastupnika Benjamina Ben-Eliezera da je Mubaraku prije nekoliko mjeseci ponudio azil u Izraelu, ali ga je bivši egipatski predsjednik odbio jer je "domoljub".

Dolaskom na sudenje Hosni Mubarak pojavio se prvi put u javnosti nakon ostavke 11. veljace. Blijed i odjeven u bijelo, Mubarak (83) je ležao na nosilima u žicanom odjeljku u sudnici uz svoje sinove Ala i Džamala, koji su takoder odjeveni u bijelo, što je odjeca propisana za osobe koje još nisu osudene.

Po istoj optužnici na sudenju su i bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adli te još šestorica bivših suradnika. Svi su optuženi da su pronevjerili više milijuna dolara državnog novca i naredili ubijanje prosvjednika protiv režima u vrijeme narodnog ustanka u sijecnju i veljaci, u kojemu je ubijeno gotovo 850 ljudi i srušena Mubarakova vlast.

Sudenje izravno prenosi državna televizija, a snimke procesa trebaju odaslati jasnu poruku drugim autokratskim vladarima u arapskim državama koji su suocene s prodemokratskim prosvjedima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter