MTV slavi 30. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije tocno 30 godina, minutu nakon ponoci 1. kolovoza 1981., u SAD-u je pocelo emitiranje prve svjetske glazbene televizije Music Television (MTV), praceno snimkom lansiranja svemirske letjelice Apollo 11 kao simbolicnim uvodom u novi nacin doživljavanja glazbe i glazbenih spotova.

Pocetak emitiranja MTV-a objavio je izvršni potpredsjednik televizije John Lack rijecima: "Ladies and gentlemen, rock and roll". Kao prvi videospot simbolicno je odabran "Video Killed the Radio Star" skupine The Buggles, nakon kojega je uslijedio "You Better Run" Pat Benatar. Toga dana program je završen pjesmom "Carouselambra" Led Zeppelina.



MTV, tada lokalna kablovska TV postaja sa sjedištem u New Yorku ciji se koncept u pocetku temeljio na prikazivanju 24-satnog programa kratkih glazbenih videospotova sedam dana u tjednu, danas je razvijeni svjetski brend MTV Networks International koji se sastoji od brojnih programa koji se bave ne samo glazbenim spotovima, vec i zabavnim emisijama temeljenim na glazbenoj industriji, a svoje servise glazbenih i zabavnih programa nudi na svim kontinentima.

MTV je snažno utjecao na glazbenu industriju i popularnu kulturu. Slogani kao što su "I want my MTV" i "MTV is here" postali su sastavni dio javne svijesti, populariziran je koncept video jockeya (VJ ili VeeJay), odnosno osobe koja pušta video spotove, te predstavljena ideja posebnog kanala posvecenog glazbi, gdje su umjetnici i njihovi obožavatelji pronašli središnju lokaciju za glazbena dogadanja, vijesti i promidžbu.

Moralni utjecaj te glazbene televizije na mlade ljude, ukljucujuci i pitanja vezana za cenzuru i društveni aktivizam, godinama je bio predmet mnogih rasprava.


Podijeli: Facebook Twiter