MTV s Afrojackom zavladao Porečom

Afrojack - glavni izvođač prve večeri (M. MIJOŠEK)
Afrojack - glavni izvođač prve večeri (M. MIJOŠEK)

Točno 35 godina nakon što je u eteru pokrenut kao prvi televizijski kanal koji emitira 24 sata glazbe, 'Music Television', skraćeno MTV, od preksinoć se u Poreču po prvi put predstavlja u festivalskom dvodnevnom formatu, dovodeći na impresivnu pozornicu vodeće DJ-eve i producente elektronske dance scene sa svojih top lista. Nekad su mladi doma plesali uz MTV, danas i na njihovim festivalima. 

Publika zna sve pjesme 

Neupitno je da je preksinoć tisuće tinejdžera uživalo u nastupima svojih glazbenih favorita, prije svih nizozemskog DJ-a i producenta Afrojacka i njegovog zemljaka Fedde Le Granda, a na svoje su došli i oni koji vole londonskog glazbenika Jonasa Bluea, prije svega njegovu obradu pjesme Tracy Chapman "Fast Car", ali i "Perfect Strangers".

Velika većina posjetitelja znala je napamet sve pjesme glavnih izvođača. Iako se plesalo uz sve njegove poznatije pjesme poput "SummerThing!" i "The Spark"", vrhunac nastupa Afrojacka bio je za njegove uspješnice "Ten Feet Tall", a strasti nije manjkalo ni za mega hita "Turn Up The Speakers", produciranog zajedno s Martinom Garrixom, koji na Youtubeu ima čak 200 milijuna pregleda. Prije njega, u jednoipolsatnom setu, predstavio se Fedde Le Grand, koji s repertoara nije izostavio svoj hit "So Much Love", u kojem koristi sample pjesme The Real Thinga iz 70-ih godina.

Svi su izvođači preksinoć, a to je standard na ovom tipu festivala, često koristili umetke hitova drugih izvođača. Najčešće je to bila "How Deep Is Your Love" Calvina Harrisa & Disciples; pa odlična "House Every Weekend" Davida Zowiea, "Never Forget You" Zare Larsson, "Titanium" Davida Guette i "I Hate U, I Love U" od Gnasha. S masovnim je oduševljenjem primljena pjesma Coldplaya "A Sky Full Of Stars", kao i "Panda" Desiignera. 

Vatromet u 3 ujutro 

Budući da MTV generaciju predstavljaju tinejdžeri između 13 i 19 godina, prosječna dob publike ovog MTV Summerblast festivala kretala se prema gornjoj granici, a španjolske, slovenske, finske, američke, češke i hrvatske zastave upućivale su na dosta inozemnih posjetitelja.

Zbog prilično velike površine ograđene uvale Peškera nezahvalno je prognozirati koliko je preksinoć bilo publike u top terminu od ponoći do 3 sata ujutro, a jedan od izvođača spomenuo je, možda mrvu pretjerano, sedam tisuća ljudi. No, toliko, ako ne i više, bilo ih je zajedno s jako puno znatiželjnika izvan ograđenog prostora koji su imali otvoren pogled na uzdignutu pozornicu i raskošan video zid. Očito je da organizatori ovim promotivnim premijernim izdanjem planiraju buduće festivale na istoj lokaciji koja se nalazi tik do mora i stare gradske jezgre, s još razvikanijim svjetskim glazbenim imenima.

Da je riječ o ogromnoj - producentski i marketinški - uhodanoj svjetskoj korporaciji (ne više toliko utjecajnoj kao 80-ih), pokazali su impresivni video zid, ozvučenje, vatrene buktinje, dron u zraku iznad publike, digitalizirane ulaznice/narukvice preko kojih se obavljalo plaćanje pića i hrane, dva vatrometa nad porečkom rivom, u 23 sata i u 3 sata ujutro. Može se samo nagađati kako su Porečani reagirali na ovaj drugi vatromet, kao i na snažno ozvučenje.

Još za sumraka, tada još pred malo posjetitelja, energičnim se i profinjenim setom predstavio hrvatsko slovenski house duo Vanillaz, a koji su nastupili nakon DJ Wolffmana. Tijekom prve večeri nastupili su još Example, kanadski duo Zeds Dead i  R3wire&Varski, koji povremeno u polusatnim setovima uspješno podižu atmosferu. (Z. ANGELESKI)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter