MSUI-jeva "Apatija" u Klovićevim dvorima

S izložbe "Kriza II - Apatija" u Puli (M. ANGELINI)
S izložbe "Kriza II - Apatija" u Puli (M. ANGELINI)

Izložba "Apatija" Mladena Lučića, kustosa Muzeja suvremene umjetnosti Istre, na kojoj sudjeluje 50-ak hrvatskih umjetnika sa stotinjak radova, otvara se 19. prosinca u Klovićevim dvorima te je na određeni način nastavak izložbe "Kriza", održane 2009. u Puli.

"Kriza II - Apatija" plod je suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Muzeja suvremene umjetnosti Istre, a pulska ju je publika mogla vidjeti od konca listopada do sredine studenog u galerijama HDLU-a Istre - Luka, Anex i Mul - te u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Na izložbi su zastupljeni uglavnom istarski umjetnici jer je nastala kao izabrana autorska koncepcija koja je odgovarala uvjetima natječaja Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre (HDLUI) za njegovu tematsku bijenalnu izložbu.

- Prije četiri godine, kada sam radio izložbu pod nazivom "Kriza", bio sam unatoč teškoj općoj situaciji izvjesni optimist jer sam se nadao da će tadašnja ekonomska i moralna represija iznjedriti snažnu umjetnost kao što je to bio čest slučaj u povijesti kulture i civilizacije, ističe Lučić u najavi izložbe.

- Kriza nažalost još traje, teža je od stvarnosti, a njezina eskalacija koja napreduje geometrijskom progresijom dovela je većinu građana Hrvatske, pa tako i umjetnike, do permanentnoga letargičnog raspoloženja. Umjetnici zastupljeni na izložbi u svojim radovima kritički progovaraju o današnjemu životnom realitetu potpuno svjesni sumorne društvene zbilje. Njihovi radovi umjesto britke kritičke oštrice bilježe i konstatiraju stanje. Kao i velika većina pripadnika našeg društva, i umjetnici su razočarani i rezignirani, a svoju ogorčenost ne žele niti mogu u sebi zatomiti te se svojim oružjem opiru svakodnevnoj intelektualnoj, ideološkoj i materijalnoj torturi, napominje Lučić.

Većina radova odiše teškom atmosferom i određenom melankolijom, ali oni ipak sadržavaju i potrebnu dozu ironije, sarkazma i duhovitosti, što ih čini vitalnim i izdignutim nad realnošću, što u biti i jest poslanstvo umjetnosti, napisao je Lučić u katalogu izložbe. (Hina/ B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter