MSUI: Izložbe Cvete Marsiča i Ive Vraneković

Cveto Maršič pored jednog od svojih radova
Cveto Maršič pored jednog od svojih radova

Dvije izložbe otvorene su sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Cveto Marsič predstavio se izložbom radova velikog formata naslovljenih "Gniježđenje u slanom blatu", a otvorena je i posthumna izložba slika Ive Vraneković.

- I na samome kraju godine došli smo do 25. projekta Muzeja suvremene umjetnosti Istre, odnosno do otvorenja čak dviju izložbi, cijenjenog gosta Cvete Marsiča, zahvaljujući Obalnim galerijama Piran te izložbe Ive Vraneković (1983.-2011.), koja nas je nažalost lani napustila, a radilo se o iznimno suptilnoj, elegantnoj, duhovitoj, drukčijoj umjetnici, kazala je Gorka Ostojić Cvajner.

Izložbe su otvorene jedna za drugom, najprije ona Cvete Marsiča, za koju je povjesničar umjetnosti Mladen Lučić kazao da donosi vrlo zanimljive, posebne uratke vrlo velikog formata, da je to jedan poseban tip slikarstva, među ostalim i slikarstvo otisaka, a solane su u njegovom stvaralačkom opusu poput prapočetka.

"U Marsiča osim ideje gnijezda postoji i veza s Piranom: sol (solane) u smislu jedne od najstarijih djelatnosti preživljavanja, temeljnog substancionalnog i lokalnog, nacionalnog te ujedno internacionalnog 'govora' koji u samoj osnovi sjedinjuje najrazličitije krajolike", zapisao je za popratni katalog Andrej Medved.

Lučić je naglasio i da će Robert Pauletta na proljeće gostovati u piranskim Obalnim galerijama. Nadalje, Lučić je kazao da je jedna od prvih izložbi Ive Vraneković bila naslovljena "Navika gniježđenja ili deložacija vrane".

- Iva Vraneković ostavila je u svom, nažalost kratkom životu impresivan opus radova koji su svojim idejnim i izvedbenim rješenjima obilježili recentno stvaralaštvo većeg dijela hrvatskog mladog umjetničkog naraštaja proteklog desetljeća, kazao je Lučić ističući da je ova umjetnica uspjela postići začudnu sintezu misli i izraza, što se manifestiralo promišljenim kompozicijama gdje subjekt sliče izmiče ili ne postoji.

Gorka Ostojić Cvajner prilikom otvorenja izložbe uručila je buket cvijeća majci Ive Vraneković. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter