MSUI: Izložba zagrebačke glumice Jagode Kaloper

Jagoda Kaloper u MSUI-ju
Jagoda Kaloper u MSUI-ju

Muzej suvremene umjetnosti Istre već drugu godinu surađuje s Festivalom igranog filma u Puli. Tako je i ove godine u sastavu festivala, a tematski vezano uz film, jučer predstavljena izložba poznate hrvatske glumice Jagode Kaloper.

"Nije lako kirurški sebe secirati, to je svakako teška stvar. Jagoda Kaloper je tijekom svoje filmske karijere otvorila neke nove putove, a pritom nije zaboravila da je likovna umjetnica i zato smo ponosni na nju", kazala je prilikom otvorenja izložbe povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner.

Muzejski savjetnik Mladen Lučić istaknuo je činjenicu da autoricu ljudi uglavnom poznaju iz Makavejevih i Žižićevih filmova, dok je manje poznato da je ona i likovna umjetnica.

"Kaloper je zajedno s Martinisom i Ivekovićkom bila jedna od onih koji su svojevremeno prekidali s akademizmom. Ona se ne boji socijalno-kulturoloških promjena nego ih bilježi", rekao je Lučić.Izložba je podijeljena u četiri cjeline; Xerox fotokopije iz perioda od 1975. do 1978. godine, zatim reprodukcije printeva iz filma "Žena u ogledalu" te crno-bijeli printevi s dopisanim tekstovima i printevi u koloru s autoričinim kolorističkim slikarskim intervencijama.

Jagoda Kaloper rođena je u Zagrebu, gdje 1970. godine završava Akademiju likovnih umjetnosti. Bavila se grafičkim uređivanjem časopisa, opremom knjiga, plakata i kataloga, scenografijom i kreacijom kompletnih likovnih identiteta u industriji. Za likovna ostvarenja dobila je nagradu Zagrebačkog salona, priznanja za ilustraciju, a dobitnica je i ostalih vrijednih nagrada i priznanja. Od 1965. godine do danas ostvarila je dvadesetak (većinom glavnih) ženskih filmskih uloga, za što je dobila brojne nagrade. (V. ŠILIPETAR; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter