MSU Zagreb: Šikuti Machine i LAE uz Motiku i Rashida

"Metropolis" Antuna Motike (Dejan ŠTIFANIĆ)
"Metropolis" Antuna Motike (Dejan ŠTIFANIĆ)

Sezonu jesen/zima zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti, koja počinje sutra navečer izložbama posvećenim Antunu Motiki i Miljenku Horvatu, obilježit će izložba jednoga od najvećih dizajnera današnjice Karima Rashida "Ideologija ljepote", unutar stalnog postava Zbirki u pokretu (20. listopada - 1. siječnja 2013.) te retrospektiva jednog od najuglednijih suvremenih hrvatskih umjetnika u svijetu Mladena Stilinovića "Nula iz vladanja" (30. studenoga – 3. veljače 2013.). Kustos obiju izložbi je muzejski savjetnik Tihomir Milovac.

Posljednja izložba godine bit će "Šikuti Machine u MSU", koja će pružiti presjek najvažnijih radova te provokativne istarske skupine.

Muzej je multiprogramska ustanova koja ima i niz događanja koja nisu posve izložbenog karaktera, pa je tako voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a Nada Beroš najavila književnu večer posvećenu katalonskom piscu Joanu Todou Cortielli, održavanje manifestacije Modni ormar, te jednodnevnu umjetničku akciju L.A.E. Forevver kulturno umjetničke skupine iz Istre Labin Art Express, kojom će prve subote u prosincu MSU obilježiti Dan muzeja.

Na Medijskoj fasadi muzeja do kraja godine izmijenit će se tri teme povodom izložbi Antuna Motike i Karima Rashida te austrijskog umjetnika Petera Koglera koji će za nju kreirati rad s temom mrava. U Dvorani Gorgona održavat će se razne radionice, projekcije u sklopu Zagreb Film Festivala, a nastavljaju se i brojne aktivnosti u specijaliziranom prostoru Školice.

Beroš je posebno najavila održavanje međunarodnog simpozija Bauhaus u studenome. 

"Eksperimenti - Od Futuropolisa do Muzike svjetla" Antuna Motike

Izložba "Eksperimenti - Od Futuropolisa do Muzike svjetla" Antuna Motike posvećena je intrigantnom avangardnom materijalu iz opusa jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika eksperimentatora i vizionara na području razvoja i mogućnosti tehnologije i arhitekture, kazališne scenografije, reklame, industrijskog dizajna te slikarstva.

"Samozatajan umjetnik koji je paralelno sa svojim poznatim poetskim opusom stvarao djela avangardne eksperimentalne umjetnosti, Motika je bio izvan svih aktualnih umjetničkih tokova, gotovo marginalizirane pozicije", kazala je predstavljajući izložbu kustosica Ivana Janković. "Ovom izložbom želimo to ispraviti i prikazati ga kao jednog od najznačajnijih umjetnika hrvatske avangardne umjetnosti, dati novi pogled na njegovo stvaralaštvo, te stvoriti novu percepciju Antuna Motike", kazala je.

Izložba će obuhvatiti više od 240 djela, a kao najzanimljiviji dio izložbe Janković je najavila rekonstrukcije Motikinih radova napravljene na temelju umjetnikovih nacrta pronađenih u bilježnicama koje se čuvaju u fundusu muzeja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter