MSU: Retrospektivna izložba Miroslava Šuteja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Retrospektivnu izložbu majstora mobilne grafike i skulpture Miroslava Šuteja otvorila je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin istaknuvši da je izloženih 400-tinjak djela svečanost umjetnosti.

Retrospektiva je izniman kulturni događaj i svojevrsna kruna na čast gradu Zagrebu u nizu nedavno otvorenih izložbi, rekla je Kusin.

Smatra da je izložba dokaz da je Hrvatska uvijek bila ukorak s Europom te istaknula da će posjetitelji moći vidjeti radove koje je Šutej radio tijekom 50 godina, među kojima i one koje hrvatska javnost nikada nije vidjela, poput "Bombardiranja očnog živca" koji je 1965. otkupio Museum of Modern Art iz New Yorka.

Ravnateljica MSU-a i autorica izložbe Snježana Pintarić rekla je da je izložbom, zahvaljujući pomoći Šutejeve supruge Branke i sina Šimuna te drugih donatora, obuhvaćeno čitavo Šutejevo stvaralaštvo - od figurativnih studentskih crteža i gvaševa iz dugoreških dvorišta, nastalih pod utjecajem nadrealizma i kubizma do skulptura i apstraktnih slikocrteža iz devedesetih godina u kojima sažima svoj cjelokupni rad. 

Izložba pruža mogućnost da se prvi put sagleda ne samo brojnost Šutejevih tematskih krugova, nego i uzročno-posljedične veze koje su u određenom trenutku vodile prema nalaženju likovnih rješenja ili pak naglom napuštanju istraživanja i okretanju nečemu posve novom i drukčijem, dodala je.

Pintarić je zahvalila i ostalim autorima izložbe - Damiru Gamulinu i njegovu timu koji su Šutejevo djelo prilagodili novim tehnologijama i animaciji, pridonijevši interaktivnosti Šuteja s posjetiteljima.

Pokrovitelj izložbe, koja će biti otvorena do 3. studenoga, je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a zajednički su je financirali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. 

Sponzor izložbe Toshiba izradila je aplikaciju za tablete što će ponajviše veseliti mlađu publiku, za koju je u sklopu izložbe napravljen i kutak "Mini-Šutej".

Miroslav Šutej rodio se 1936. u Dugoj Resi, završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a nakon toga studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Samostalno je izlagao od 1962. godine i priredio je oko 200 samostalnih izložbi diljem svijeta. Za svoj rad dobio je šezdesetak nagrada, bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Umro je 2005. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter