MSU: Izložbom Toše Dapca počinju 4. dani fotografije

Ilustracija
Ilustracija

Izložbom fotografija "Tošo Dabac: (U)lice Zagreba" večeras u galeriji Muzeja suvremene umjetnosti počinju četvrti Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, u sklopu kojih će se do kraja studenog održati dvanaest predavanja i pet fotografskih radionica.

Tijekom nastanka izložbe njezin alternativni naziv bio je "Iščezli toposi jednoga grada", s obzirom na to da su birani motivi kavana i buffeta kojih u Zagrebu skoro više i nema te gradski trgovi koji su tijekom vremena poprimili sasvim drukčiji urbanističko-arhitektonski identitet. Namjera je bila suprotstaviti Dapčev Zagreb nekad i danas, a u izboru fotografija nije nas vodila nostalgija, već želja za osvježavanjem sjećanja i namjera da se utječe na percepciju naslijeđa, istaknula je autorica izložbe Marina Benažić u katalogu izložbe. Izložbom je obuhvaćen Dapčev ciklus urbanih fotografija s motivom Zagreba od tridesetih do kraja pedesetih godina, uključivši i one koje su bile u sjeni njegova proslavljenog ciklusa "Ljudi s ulice". Mnoge od 56 fotografija s izložbe i brojne koje će se na izložbi projicirati sam Dabac nikad nije razvio i objavljivao, a riječ je o više od pet tisuća negativa sa zagrebačkim motivima.

Predavanja ovogodišnjih Dana fotografije održavat će se u Arhivu "Tošo Dabac" te u dvorani Gorgana MSU-a, a obuhvatit će širok raspon tema. Kustosica Muzeja grada Zagreba Iva Prosoli govorit će o hrvatskoj fotografiji prve polovice sedamdesetih kada se počinje s eksperimentima unutar samog medija, Feđa Vukić dat će komparativnu analizu fotografija o tome "kako je Zagreb postao veliki grad", a antropologinja Sonja Leboš predstavit će "mjerilo velegrada" koje Dabac donosi kroz svoje fotografije. Među ostalim, bit će riječi o domaćim fotografskim festivalima Organ vida i Rovinj Photodays, o 120 godina Fotokluba Zagreb, fotografskoj kronici mode u Hrvatskoj, fotografskom tržištu te o umjetničkoj fotografiji i zaštiti autorskih prava. Istaknuti hrvatski fotografi, među ostalima Boris Cvjetanović, Darije Petković i Damir Tiljak, vodit će radionice na temu "Što mi je Zagreb?", "Iščezli Zagreb", "Arhiv kao fotografski motiv", "Gradski motivi nekad i danas" te "Turistička fotografija". Predstavit će se i fotografski rad Ane Opalić, multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galete te organizacije Media in Motion i njihov projekt "Tragovima Toše Dapca". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter