MSU ce dobiti novac za struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podmirit ce racune za struju Muzeja suvremene umjetnosti, ali sredstva su osigurana samo za nekoliko prvih mjeseci rada, dok ce daljnji rad bit moguc ili uz prijenos dijela osnivackih prava (i financijskih obveza) na Ministarstvo kulture, ili uz rebalans gradskog proracuna.

- Normalan rad muzeja svakako je jedan od naših prioriteta i zasigurno nece doci do iskljucenja struje. Tek sad sagledavamo stvarne troškove, nastojeci naci rješenje kako ih podmiriti.

Troškovi struje i komunalne naknade na godišnjoj razini trebali bi iznositi oko deset milijuna kuna, dok bi se ukupni troškovi hladnog pogona u prvoj godini trebali kretati oko 19 milijuna i 200 tisuca. Taj bismo iznos rado osigurali kroz partnerski odnos s Ministarstvom kulture, kazao nam je Ivica Lovric, procelnik spomenutnog Gradskog ureda.

On naglašava da u Gradu i dalje traže zadovoljavajuci model prijenosa dijela osnivackih prava na ministarstvo, no po drugacijem modelu od nedavnog pokušaja, koji je sprijecila Gradska skupština. U Gradu su objasnili da bi prijenos u jednakim omjerima bio nepravedan, s obzirom na nejednako ulaganje Zagreba i države u zgradu MSU-a.

- Prema grubim procjenama, Grad je, uzme li se u obzir i zemljište te infrastruktura, platio dvije trecine troškova muzeja, pa bi bilo normalno da se to uvaži kod raspodjele osnivackih prava, tvrdi Lovric. Izrazio je uvjerenje da bi omjer 49:51 trebao biti prihvatljiv i strucnjacima i zastupnicima u Skupštini te da je, prema njegovim informacijama, ministarstvo u svojem proracunu za muzej vec osiguralo pet milijuna kuna.

U ministarstvu pak kažu da su doista i dalje zainteresirani za prijenos osnivackih prava, ali da o konkretnim iznosima ne može biti govora dok Skupština ne uputi službeni prijedlog. Upozoravaju da vec sufinanciraju MSU, ali kroz programska sredstva, koja ce u ovoj godini iznositi oko pola milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter