Mržnja je metastaza koja vrlo brzo izjeda društvo

Boris Miletić (D. ŠTIFANIĆ)
Boris Miletić (D. ŠTIFANIĆ)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić još je jednom upozorio da su sve institucije i stranke odgovorne za toleranciju fašizma, ustaštva i netolerancije koja se valja ulicama hrvatskih gradova. Demonstracije ekstremista u Zagrebu, prijetnje Srbima u Vukovaru, napad na tamnoputog glumca u Dubrovniku znak su kako vlasti ne rade svoj posao, te kako se promocija mržnje teško zaustavlja. Štoviše, konzervatizacija Hrvatske nastavlja se, i po Miletićevu mišljenju, posljednjim akcijama Ministarstva vanjskih poslova koje mijenja pozicije države u politici obiteljskih odnosa i ljudskih prava.

- Reagirali ste na (još jednu) paradu crnih košulja u Zagrebu, svjedoci smo divljanja u Vukovaru i drugih oblika javne mržnje. Tko je doveo Hrvatsku u takvo stanje i kako iz njega izaći?

- Eskalacija netolerancije i šovinizma započela je s bivšom Vladom kojoj je na čelu bio Tomislav Karamarko. Sjetite se prve parade crnokošuljaša u izbornoj kampanji 2015. Nastavilo se toleriranjem ustaškog pozdrava i u roku od dvije godine Hrvatska je postala država u kojoj su ustaške parade postale 'normalna' stvar, što je sramota bez premca. Od početka govorim vrlo jasno što će se dogoditi - ako kalkulirate s radikalima, ako jasno i glasno ne osudite svaki govor mržnje i ako ne kaznite huligane koji dovode u pitanje elementarna građanska prava, otvorili ste put za erupciju straha i nasilja.

Institucije, pa i stranke, snose ogroman dio odgovornosti za ovo što se događa, jer šute i ponašaju se kalkulantski, a sve što gledamo oko sebe - napadi na manjine, rasizam, nasilje na ulicama - sve su to posljedice eskalacije otrovnog nacionalizma i primitivizma koje nitko ne kontrolira. Ta ignorantnost je najopasnija od svega. Mržnja je metastaza koja vrlo brzo izjeda društvo. Ne razumijem lakoću kojom se prelazi preko tih strašnih stvari.

- Dok se krajnja desnica ulizuje Trumpu i "trumpovcima", službena desnica u Ministarstvu vanjskih poslova "spaja" Hrvatsku s mađarskim i poljskim političkim ekstremizmom. Zašto opozicija šuti i dešava li nam se pred očima crnilo iz kojeg ćemo teško pobjeći?

- Vi znate da je IDS jedina stranka koja non-stop istupa protiv svega što na bilo koji način ugrožava ljudska i građanska prava. Prečesto imamo dojam da smo u tome usamljeni i to je strašno loše. Kao što sam rekao, institucije se ponašaju potpuno kalkulantski, a nacionalne stranke, nažalost, prečesto paze da se ne zamjere određenom segmentu biračkog tijela i pri tom rade vrlo opasne kompromise.

Što se tiče konzervativnog udara, ova priča sa zaključcima Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. je potpuno zastrašujuća. To nisu demokršćanske pozicije, to su pozicije ekstremne desnice koja ženama želi oduzeti njihova elementarna civilizacijska prava. Ako Vlada tako nastavi, sasvim sigurno može očekivati prosvjede poput onih u Poljskoj. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter