Mržnja i nasilje na Facebooku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Omalovažavali su ga putem interneta. Napravili su grupu protiv njega na Fejsu i pozvali sve koji ga mrze da se prikljuce, i mnogi su se uclanili. Bio je osramocen, povukao se u sebe, društvo ga je pocelo ignorirati. Kada se dogadaju takve stvari vjerojatno bi trebalo reci odraslima, ali svi u pravilu šute, jer misle da ih se to ne tice ili se boje da ce, ako progovore, i njih poceti maltretirati. Šutimo zbog straha", ispricala nam je ucenica treceg razreda jedne srednje škole u Puli.

Zaštitili smo je anonimnošcu da ne bi i sama postala žrtva cyberbullyinga ili elektronickog nasilja, koje je postalo svakodnevna pojava medu mladima. Nasilje, koje vec možemo smatrati zlostavljanjem jer se dogada dva do tri puta mjesecno i cešce, doživljava 4,89 posto djece. Pokazalo je to netom objavljeno UNICEF-ovo istraživanje, provedeno u 23 osnovne škole, u kojem je sudjelovalo više od 8.000 djece i roditelja te oko 1.000 ucitelja.

Izbori za najdeblje, najružnije…

Dobiveni rezultati ukazuju na paradoks da se najviše vršnjackog nasilja dogada na Facebooku, MySpaceu i drugim slicnim socijalnim mrežama, premda su one stvorene upravo za druženje i uspostavljanje kontakata. Nasilnici organiziraju izbore za najdeblje ili najružnije dijete u školi, osnivaju se grupe mrzitelja odredene osobe, otkrivaju tajne, objavljuju kompromitirajuce fotografije.

- Dovoljno je da si drukciji pa da te pocnu vrijedati - zbog razlicitog stila odijevanja, ako slušaš drukciju muziku ili zato jer si druge nacionalnosti. Ponekad komentiraju neku tvoju sliku na profilu, svašta napišu i onda to svatko može procitati. Vecinom se pišu laži, klevece se, a najgore je kada naprave grupu protiv tebe i napišu da se svi koji mrze tu i tu osobu uclane u grupu na Facebooku. Na internetu nema baš puno zaštite za nas mlade, a koristimo ga svi, veli druga srednjoškolka iz Pule.

- Puno se tucnjava dogovara putem Fejsa. Ako ti netko u školi ili na ulici nešto kaže, napišeš mu na profil da ceš se negdje potuci s njim, i tako krene, komentirao je jedan ucenik.

U Istri lani prijavljeno 10-ak slucajeva

Cak 20 posto djece je na Facebooku i slicnim stranicama doživjelo neki oblik nasilja u zadnjih nekoliko mjeseci. Slijede SMS-ovi na mobitelu, a dobar dio djece imat ce neko neugodno iskustvo u chat sobama. Najcešce je rijec o uvredljivim porukama, ismijavanju, ruganju, prijetnjama i drugim oblicima maltretiranja. Nerijetko nasilje pocne u stvarnom prostoru na školskom hodniku, igralištu, a kasnije se preseli u virtualni prostor ili obrnuto.

Zadnjih godina svjedocili smo situacijama kada je nasilje snimljeno mobitelom, a kasnije je taj isti materijal objavljen na YouTubeu. Na taj je nacin dijete koje je pretrpjelo nasilje dodatno i iznova traumatizirano, upozorila je Martina Tomic Latinac, voditeljica UNICEF-ovog istraživanja.

Lani je policija u Istri zaprimila desetak dojava o maloljetnickom vršnjackom nasilju putem interneta. - Najcešce prijavljuju roditelji i djelatnici škola. Uglavnom se radi o probijanju profila na Facebooku ili iznošenju uvredljivih sadržaja o nekome na mreži, kao i otvaranju raznih grupa protiv odredenih ucenika s ciljem nanošenja sramote, rekla je Vedrana Milovan, specijalizirana službenica za maloljetnicku delinkvenciju pri PU istarskoj.

Policijski djelatnici isticu da je broj prijava u porastu u odnosu na ranije godine. No, buduci da je cesto rijec o djeci mladoj od 14 godina, koja nisu kazneno i prekršajno odgovorna, u pravilu se sve svodi na to da policija razgovara s pociniteljima i obavijesti nadležni centar za socijalnu skrb, a izvještaj proslijedi Državnom odvjetništvu. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST O VIRTUALNOM NASILJU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter