Mrtva utrka Zagreba i Beograda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona koncertnih zbivanja proljece-ljeto 2009. u regiji definitivno ce se dugo pamtiti: najave glazbenih gostovanja pljuštale su iz Beograda, Zagreba i Ljubljane. Glavni gradovi danas neovisnih država razmetali su se koncertnim najavama kao vjerojatno nikad prije. Sjetiti se svih instant zvjezdica koje su prošetale glavnogradskim pozornicama je nemoguce, ujedno i manje važno, no lista velikih, najvecih koncerata je impresivna.

Beograd je koncem svibnja ugostio AC/DC, a ocekuje dolazak Madonne, Leonarda Cohena i Toma Jonesa. Zagreb ove godine nije imao srece s dovodenjem Madonne i Cohena – kraljicu popa "otela" je Ljubljana, a najvecu kanadsku zvijezdu Beograd. No dva rasprodana koncerta grupe U2 na maksimirskom stadionu pretvorila su se u rock dogadanje desetljeca u regiji. Zagreb se sprema za najmanje još dvije atrakcije – Massive Attack u Dom sportova stiže 6. studenog, a vec sutradan Eros Ramazzotti pjeva u Areni. Loša sreca ove godine ponovo prati Ljubljanu: otkazali su i Madonna i Lenny Kravitz pa se koncertni hodocasnici nadaju da nece otpasti i Eros Ramazzotti.



Neosporno, koncertno rivalstvo trolista Beograd – Zagreb – Ljubljana nastavit ce se i 2010. godine.

"U posljednje dvije-tri godine Beograd ima sjajnu koncertnu ponudu. Cini mi se da nikad u povijesti grada nismo imali toliko dobrih koncerata stranih rock'n'roll bendova", smatra beogradski glazbeni publicist Petar Janjatovic. "Beograd je postao meka i manjih koncerata za glazbene sladokusce, posebice je dobra ponuda za sve ljubitelje bluesa i americane. Beogradani su danas prisiljeni podizati kredite da bi pogledali sve one koncerte koje ih zanimaju", otkriva on.

Unatoc nezavidnim ekonomskim prilikama, koje dakako traju puno duže od aktualne globalne recesije, Beograd je ostao grad u kojem rock kultura u društvu ima posebno važno mjesto. Glavni grad Srbije jedini je domacin Leonardu Cohenu koji ce 2. rujna zapjevati u njihovoj Areni.



"Buduci da devedesetih u Beogradu nismo mogli pogledati niti jedno strano ime, ocito se publika zaželjela velikih koncerta. Vecina Beogradana se danas spremna odreci i nekih puno važnijih stvari u životu sve kako bi utažila glad za koncertima. Beograd i Zagreb vode 'mrtvu utrku'. Oba grada razvila su velike festivale, a najznacajnija imena rocka jednako pohode i Zagreb i Beograd. Meni je posebno drago da su se vaš i naš glavni grad u 21. stoljecu vratili na svjetsku koncertnu kartu pa promotori i za 2010. ozbiljno racunaju na Zagreb i Beograd. No i manji gradovi u Hrvatskoj i Srbiji nude sve zanimljivije festivale: Varaždin ima Radar festival, a Novi Sad Exit", smatra Janjatovic koji kaže kako ipak nije zavidan Zagrebu na dva koncertna spektakla grupe U2.

"Na koncertu grupe U2 bio sam nekoliko puta i s godinama mi je Bonov politicki angažman dosadio. Ne sumnjam da je U2 u Zagrebu napravio spektakl i vecina mojih prijatelja i kolega zavidi Zagrebu na koncertu", otkriva Janjatovic.

Husein Hasanefedic Hus, prvi covjek strukovne udruge Hrvatske glazbene unije, podsjeca da je Zagreb s dovodenjem velikih inozemnih rock imena poceo još prije tri desetljeca i koncerti grupe U2 na Maksimiru samo su dio bogate tradicije. "Naravno da je dvodnevni koncertni spektakl koji je ovih dana u hrvatskoj metropoli priredio U2 i više no dobra referenca da se taj odlican niz nastavi. Štos je u kvalitetnom lokalnom partneru, odnosno organizatoru, jer dobar support ovakvom showu otvara vrata za daljnju suradnju, stvari odmah idu nabolje", smatra Hasanefedic.


Podijeli: Facebook Twiter