Mrtav kapital: Prostori u centru Rovinja zatvoreni više od godinu dana


Poslovni prostori grada predugo su prazni. Prosjek čekanja na novog zakupca traje oko godinu dana mada ima i slučajeva kada su puno duži - poput bivše pekare Martin, odnosno restorana u starogradskoj jezgri "Stari grad" koji broji već desetljeće nerada. S druge strane pritisak za dobivanje slobodnog gradskog prostora je velik.

Što se događa s gradskim prostorima i kada će za njih biti raspisan natječaj pitala je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Evelina Sakić, vijećnica HDZ-a. Također, ona je po nebrojeni put potaknula i pitanje podzakupa. Prema njenom saznanju poslovni prostori grada dani u zakup jednom korisniku daju se u podzakup drugome.

Nadležna pročelnica Sandra Sošić Pivac ističe da je Grad Rovinj svjestan određenih problema i od njih ne bježi. Međutim, s jedne strane tu su zakonske odredbe koje definiraju postupanje Grada, a s druge strane i pojedine situacije na terenu s kojima ni Grad, a ni građani nisu zadovoljni, ističe Pivac Sošić.

- Svaki poslovni prostor priča je za sebe. Konkretno Grad raspolaže s pet praznih poslovnih prostora koje treba dati u najam i činjenica je da smo za iste zaprimili dosta pisama namjere koje trenutno analiziramo, vodeći računa o tome da sklopimo ugovore kojima bi se zakupac obvezao da će prostor biti otvoren tijekom čitave godine. Nerijetko je problem i sa sporovima koje Grad vodi s bivšim zakupcima. Oni se ne mogu zaobići i potrebno je čekati odluku, odnosno sudsko rješenje a to uistinu zna predugo trajati, kaže gradska pročelnica. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter