Mrsić:Vidljivi pomaci kod dva instituta u novom ZOR-u

Mirando Mrsić (N. LAZAREVIĆ)
Mirando Mrsić (N. LAZAREVIĆ)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako se nakon donošenja novog Zakona o radu (ZOR) već vide pomaci kod dva instituta, no za sve učinke novog zakona treba pričekati još godinu - dvije.

"Već sada vidimo pomake kod dva instituta - radu kod dva poslodavca, ako je netko u punom radnom vremenu zaposlen kod jednog poslodavca može raditi legalno i kod drugog, te mogućnosti da radnici u povezanim društvima mogu raditi u drugoj tvrtki ako nema posla u njihovoj", rekao je Mrsić nakon predstavljanja knjige "Zakon o radu s komentarima i tumačenjima".

Obećao je da će se učinci novog ZOR-a sustavno pratiti, te najavio osnivanje posebne radne skupine sastavljene od predstavnika socijalnih partnera, akademske zajednice i gospodarske i obrtničke komore, koja bi se trebala baviti analizom efekata zakona i detektiranjem problema.

Upitan o padu nezaposlenosti i ponovnom povećanju broja nezaposlenih nakon turističke sezone Mrsić je rekao da sve ovisi o tome koliko će dugo trajati sezona.

Naglasio je kako treba napraviti iskorake prema reformi strukovnog obrazovanja, što je jedni način da se smanji broj nezaposlenih mladih ljudi od 15 do 25 godina.

Na pitanje o predstojećem rebalansu državnog proračuna Mrsić je ponovio kako se mirovine neće smanjivati i podsjetio da je ministar financija Boris Lalovac već govorio da će se na plaće u javnom sektoru gledati kroz centralni obračun plaća.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić ustvrdio je kako sezonalnost utječe na pad nezaposlenosti i dodao da imamo nekakvih naznaka pojačanog izvoza. "Međutim, opća situacija u gospodarstvu nije dobra i još uvijek čekamo konkretne mjere za usuglašavanje dugoročne gospodarske strategije", rekao je Jakelić.

Bilo bi pretenciozno tvrditi da je stupanjem na snagu novog ZOR-a došlo do dramatičnih promjena u radnim odnosima. Njih zasigurno neće ni biti jer ZOR neće utjecati na rast industrijske proizvodnje ili BDP-a, on je samo kotačić u svemu tome, ustvrdio je Jakelić.

Poslodavci su odavno tražili aktivniji pristup donošenju novih mjera za reformu tržišta rada, ali tu nije bilo sluha pa će se kroz kraće vrijeme ponovno morati ići na izmjene ZOR-a, dodao je Jakelić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter