Mrsic: Zakonom uspostaviti održiv mirovinski sustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic rekao je danas u Hrvatskom saboru da novi Zakon o mirovinskom osiguranju treba uspostaviti održiv mirovinski sustav te u otežanim gospodarskim uvjetima i uz nepovoljna demografska kretanja trasirati razvoj mirovinskog sustava u sljedecih od 20 do 50 godina.

Predstavljajuci zastupnicima prijedlog zakona koji predvida od 2031. povecanje životne dobi za umirovljenje, rekao je da je u zakonu sublimirano sve što se dogadalo proteklih godina te su trasirani smjerovi u kojima bi se mirovinski sustav trebao razvijati.

- Hrvatska za normalno funkcioniranje treba oko dva milijuna zaposlenih gradana, no zaposleno je 1,4 milijuna, odnosno 52 posto od ukupnog radnog stanovništva. Moramo na tržištu rada otvoriti mogucnosti da dodemo do ta dva milijuna koji osiguravaju stabilnost mirovinskog sustava, naglasio je.

Predloženi bi zakon, kazao je, trebao osigurati solidarnost i pravednost, a mirovine bi trebale biti primjerene za održavanje životnog standarda. Cilj je, naglasio je, osigurati i zdrave javne financije te povecati sigurnost kapitaliziranih i privatnih mirovinskih osiguranja.

Po njegovoj ocjeni tijekom zadnjih desetak godina, otkada je uspostavljen trostupni mirovinski sustav, nisu napravljeni pomaci da bi on bio održiv.

- Izdvajanje za II. mirovinski stup ostalo je na 5 posto, a trebalo je imati hrabrosti i odluciti se za povecanje izdvajanja za njega 2006., 2007. i 2008., kada je bilo prostora, no to se nije napravilo, a posljedice se osjecaju i danas, rekao je Mrsic.

Prema predloženom zakonu, u razdoblju od 2014. do 2030. godine zadržali bi se isti uvjeti starosne dobi za stjecanje starosne i prijevremene starosne mirovine za žene koji su propisani važecim Zakonom o mirovinskom osiguranju. Takoder bi za muškarce sve do 2030. ostali sadašnji uvjeti starosne dobi od 65 godina života.

Od 1. sijecnja 2031. postupno bi se povecavala starosna dob za stjecanje prava na prijevremenu starosnu i starosnu mirovinu po 3 mjeseca svake godine zakljucno do 2037. godine.

Tako bi se od 1. sijecnja 2038. godine pravo na starosnu mirovinu stjecalo sa 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, a pravo na prijevremenu starosnu mirovinu sa 62 godine života i 35 godina mirovinskog staža.

Najniža mirovina zamjenjuje se institutom minimalne mirovine za korisnike koji ostvaruju mirovinu nakon stupanja na snagu novog zakona, a koja se odreduje povoljnije u odnosu na najnižu mirovinu.

Osiguranici se stimuliraju na duži ostanak na tržištu rada i ostvarivanje mirovine u starijoj životnoj dobi te se predlaže odredivanje postotka povecanja polaznog faktora za starosnu mirovinu ovisno o navršenom mirovinskom stažu.

Uvodi se i novo pravo na prijevremenu starosnu mirovinu za osiguranika koji je nakon prestanka osiguranja zbog stecaja neposredno prije ispunjenja uvjeta za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu, proveo u neprekidnom trajanju najmanje dvije godine kao nezaposlena osoba prijavljena na zavodu za zapošljavanje.

Mrsic je izjavio da se pregovara s Hrvatskom poštom da se za dosadašnje umirovljenike nastavi isplata mirovina putem pošte, a za nove osiguranike ce ici preko tekucih racuna.

- Prema našim projekcijama, mirovina za umirovljenika sa 65 godina života i 40 godina staža, koji je imao prosjecnu hrvatsku placu, iznosit ce oko 60 posto njegove place, a sve radimo s tim krajnjim ciljem, porucio je Mrsic.

Hrvatska, napomenuo je, slijedi europske demografske trendove tako da na sto osoba dolazi 25 osoba u dobi od 65 godina, a prema projekcijama do 2050. drasticno ce se smanjiti broj radno sposobnog stanovništva.

HDZ-ov Dujomir Marasovic vladajucima je porucio da prestanu "prodavati futuristicke filmove" te zatražio da u iduce dvije do pet godina otvore 350.000 radnih mjesta.

Radne snage ce 2050. nedostajati jer nece biti djece, složio se Marsovic. "No, Vlada i celnici vašeg svjetonazora ne podržavaju da se brak muškarca i žene naziva brak, a u Split na gay paradu dode pola Vlade", optužio je Marasovic te dodao: "Ako ne otvorimo 350.000 radnih mjesta, bit cemo mrtvi i nece nas imati tko pokopati", ustvrdio je Marasovic.

- Mirovinski sustav uopce nije sustav jer ne funkcionira s obzirom na to da konstantno nedostaje 50 posto sredstava potrebnih za njegovo funkcioniranje, ustvrdio je HDZ-ov Goran Maric.

- Imali ste vremena, pa zašto vi niste uredili sustav, odgovorio mu je Mrsic.

Sabornica: Plocice "Protiv" i "Za" referendum

Na stolovima HNS-ovaca u sabornici danas su se pojavile narancaste plocice s natpisom "Protiv", cime su dali do znanja kako ce glasovati na predstojecem referendumu inicijative U ime obitelji.

Na njihovo "Protiv" ubrzo je stigao odgovor iz redova HDSSB-a, ciji su zastupnici na svoje klupe postavili isprintani list papira s natpisom "Za", dajuci tako do znanja kako ce odgovoriti na referendumsko pitanje "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?".

"Zašto smo protiv? Zato što svatko od nas na neki nacin pripada odredenoj manjini", obrazložio je na Facebooku HNS-ovac Goran Beus Richemberg. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter