Mrsić: Za punu mirovinu 67 god. života ili 41 staža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za punu mirovinu bit će potrebno 67 godina života ili 41 godina radnoga staža, rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavljujući promjene koje donosi reforma radnog i mirovinskog sustava. 

Radnici koji sada već imaju 41 godinu staža, ali nemaju dovoljno godina života, od iduće bi godine mogli ići u punu mirovinu bez penalizacije, istaknuo je ministar Mrsić gostujući večeras u dnevnicima RTL-a i Nove TV. 

Novim zakonom o radu, koji bi, kako očekuje, trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014., nastojat će se maksimalno zaštititi radnike, ali i omogućiti poslodavcu lakše restrukturiranje poduzeća, najavio je ministar.

Po nacrtu novoga ZOR-a, pojednostavljuje se procedura otkaza, pa bi otkaz mogao dobiti i radnik koji ne prihvati nižu plaću. Poslodavcima se otvara i mogućnost uvođenja fleksibilnijeg radnog vremena - do 60 sati tjedno.

S druge strane, radnici bi mogli pokrenuti štrajk i u slučaju da im plaća kasni samo jedan dan. Bila bi osigurana nova inspekcija rada kao i novi sustav otpremnina. U tu svrhu planira se osnivanje posebnog fonda za otpremnine u koji bi poslodavac uplaćivao dio doprinosa na plaću. 

Komentirajući nezadovoljstvo sindikata najavljenim promjenama, ministar Mrsić je istaknuo da ZOR ni do sada nije bio prepreka otkazima. Najavio je i ubrzavanje postupaka na radnim sudovima kako bi se bolje štitilo radnička prava.

Prijedlog novoga ZOR-a u saborskoj proceduri trebao bi se naći u listopadu. Prije toga, predlagatelji zakona pokušat će postići dogovor sa sindikatima i poslodavcima. No, i ako se dogovor ne uspije postići, to neće biti prepreka slanju zakonskog prijedloga u proceduru, ističe ministar. 

U novoj reformi, o kojoj je u tijeku javna rasprava, prijelazno bi razdoblje za povećanje radnog vijeka do 67. godine života trajalo od 2020. do 2031. godine, što znači da bi svi rođeni 1964. i poslije u punu starosnu mirovinu tek sa 67 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter