Mrsić u Rovinju: Radnik je subjekt, a ne objekt

Mirando Mrsić (M. MEDIĆ)
Mirando Mrsić (M. MEDIĆ)

- Radnik je kvaliteta, subjekt, a ne objekt, on je bogatstvo. Imati zadovoljnog radnika nešto je što tvrtku može pokrenuti naprijed, rekao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, koji je danas u rovinjskom hotelu Lone otvorio prvu HR (Human Resources) Days konferenciju, skup o upravljanju ljudskim resursima, dvodnevnu manifestaciju koja se odvija u organizaciji portala MojPosao i tvrtke Selectio.

Mrsić je najavio i osnivanje registra ljudskih potencijala. Naglasio je da je u prva tri mjeseca ove godine porastao broj otvorenih radnih mjesta i broj zaposlenih. Očekuje da će Hrvatska do konca godine početi bilježiti opadanje broja nezaposlenih, a osvrnuo se i na najavljene promjene Zakona o radu te napomenuo da će on uvijek štititi radnika jer je radnik slabija karika, ali će morati omogućiti i lakše restrukturiranje poduzeća.

Ulaskom u EU Hrvatska će uvesti elektronsku radnu knjižicu, u kojoj će biti evidentirano i neformalno obrazovanje građana, rekao je Mrsić.

Dobrodošlicu sudionicima konferencije zaželjeli su i predstavnici organizatora - član Uprave tvrtke Selectio Nenad Bakić i direktor tvrtke Tau on-line Igor Žonja. Bakić, osnivač web-portala MojPosao, istaknuo je da su tvrtke nosioci razvoja ljudskog kapitala te da budućnost vidi u razvoju transformacije ljudskog kapitala u socijalni kapital, koji je u Hrvatskoj na niskoj razini.

Tema dvodnevne konferencije je "HR kao pokretač promjena", a posvećena je organizacijskoj transformaciji kao procesu nužnom da bi se tvrtke prilagodile i pozicionirale na tržištu.

Sutra je na programu okrugli stol pod nazivom "Promjene na tržištu rada i upravljanju ljudskim resursima kao posljedica ulaska u EU", na kojem će govoriti Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Marek Mos iz Googlea, Blagica Petrovac, direktorica ljudskih resursa Plive, Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, te Antonio Matković, voditelj odjela za suradnju s javnim sektorom i razvojnim fondovima tvrtke Selectio. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter