Mrsić u Medulinu predstavio novosti iz Zakona o radu

 Mirando Mrsić (D. ŠTIFANIĆ)
Mirando Mrsić (D. ŠTIFANIĆ)

U drugoj polovici ove godine očekuju nas velike promjene Zakona o radu na kojima Ministarstvo rada i mirovinskog sustava intenzivno radi već neko vrijeme. Obiman program novosti koje će se ticati nezaposlenih, radnika, poslodavaca i umirovljenika predstavio je jučer u Medulinu ministar Mirando Mrsić.

- Jedan dio tih promjena počet će se uvoditi već ovog proljeća, a drugi dio ostavit ćemo za jesen. Sve promjene donijeli smo sa socijalnim partnerima zahvaljujući konsenzusu koji smo uspjeli postići između sindikata i poslodavaca. Ono što je možda najzanimljivije za ovo područje koje u najvećoj mjeri živi od turizma, vezano je uz izmjene Zakona u dijelu koji govori o obaveznom dnevnom odmoru radnika koji je do sada bio 10 sati.

Do sada je bilo problema u organizaciji posla jer onaj tko je, primjerice, radio u restoranu navečer, nije mogao doći u jutarnju smjenu jer bi poslodavac snosio sankcije, pa smo odlučili da taj dnevni odmor ipak bude nešto kraći, rekao je Mrsić.

Hrvatski Zakon o radu u nekim se dijelovima usklađuje i s direktivama EU-a, pa se tako iz njega miče dosadašnje pravilo da radnik može imati maksimalno 32 sata mjesečno prekovremenog. Umjesto toga stajat će odredba prema kojoj se tjedno može odraditi najviše osam sati prekovremeno ili maksimalno 180 sati viška na godinu.

Mrsić je istaknuo da je sada puno bolje zakonom definirano što je probni rok, ali i što poslodavac može činiti ako djelatnik ne zadovolji u tom periodu.

- Iako smo mi još uvijek nacija koja voli ugovore na neodređeno, sve više se sklapaju ugovori na određeno vrijeme. Međutim, imamo i rekordere koji su 40 godina radili na određeno. Sada ćemo izmijeniti praksu tako da prvi ugovor na određeno neće biti vremenski ograničen, dakle moći će biti i na duže od tri godine, ali će za sklapanje drugog ugovora na određeno s istim radnikom poslodavac morati dobro obrazložiti zašto tom radniku nije ponudio ugovor na neodređeno. Mogu potvrditi i da nakon dugih rasprava ipak i dalje radnicima ostaje plaćena pauza, istaknuo je Mrsić.

Dodavši da Zakonom o radu prvenstveno treba zaštiti radnička prava, ministar je napomenuo da ga treba formirati tako da se sve njegove odredbe tumače na jedinstven način, a ne proizvoljno. Jedna od novosti koja nas očekuje je i uvođenje fonda otpremnina o čijem se obliku još uvijek raspravlja.

Prema Mrsićevim riječima, ova će se promjena neizostavno dogoditi, iako će trebati barem desetak godina da u potpunosti zaživi. Za sada se razmišlja da se spomenuti fond puni iz plaća radnika tako što bi se ukinuli određeni doprinosi državi, a sredstva bi se u fondu ujedno oplođivala. Tako bi djelatnik koji ostane bez posla dobio isplatu iz fonda ili bi mogao i dalje držati sredstva u fondu, pa ih koristiti po odlasku u mirovinu, jer se naknade za nezaposlene, istaknuo je ministar, neće dirati.

- U proceduru ide i novi Zakon o zaštiti na radu koji će uvesti obavezu osiguranja tvrtki kod osiguravateljskih kuća, a mijenja se državni inspektorat rada na način da će djelovati prvenstveno preventivno. Što se pak invalida rada tiče, kojih imamo previše, vještaci će se morati potruditi, i uz to što pišu što čovjek više ne može raditi, morat će dati preporuku za poslove koje još uvijek može obavljati, čime će olakšati i radniku i poslodavcu.

Naravno, mijenjat će se i Zakon o mirovinskom osiguranju, i to nabolje za umirovljenike, mada ne onako kako bi svi to željeli. Cilj nam je prvenstveno zaustaviti pad mirovina, usklađivati ih s prosječnom plaćom i početi ih isplaćivati na vrijeme, rekao je Mrsić. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter