Mrsić: U Istri stopa nezaposlenosti kao u EU-u

Mirando Mrsić (D. ŠTIFANIĆ)
Mirando Mrsić (D. ŠTIFANIĆ)

- Turistička je sezona gotova, kakvo je stanje što se broja nezaposlenih tiče u Istarskoj županiji i kako ona kotira u odnosu na ostale hrvatske regije?

- Istra ima najmanju stopu registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj koja se kreće od 8 do 10 posto te je ona ustvari na razini stope nezaposlenosti razvijenih zemalja Europske unije. Primjer ove regije svakako trebamo slijediti, i to je nešto čemu trebamo težiti i u ostatku zemlje. Istra je pravi primjer da se ekonomija i tržište rada dobro upotpunjuju i da mjere koje promoviramo ispunjavaju svoj cilj.

- Oko nekih su se mjera, poput one za stručno osposobljavanje mladih, odnosno za rad bez zasnivanje radnog odnosa, lomila koplja?

- Da, istina je, to je jedna od mjera koju je javnost u početku dočekala na nož, no sada se vidi da ona ima smisla te je ispunila svoj cilj. Naime, prema istraživanju, od četiri i pol tisuće mladih ljudi koji su tu mjeru koristili, njih 60 posto se zaposlilo u roku do godine dana. Bez ove mjere i stjecanja radnog iskustva to mladim ljudima sigurno ne bi bilo moguće. Inače, trenutno ovu mjeru koristi preko 15 tisuća mladih ljudi. Razvija se i dalje pa će tako Zavod poslodavcima koji odluče mlade zadržati u radnom odnosu sufinancirati dio njihove plaće. (B. PETROVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter