Mrsić: Trebamo raditi na podizanju kompetencija

Konferencija "Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda" na pulskoj Politehnici (M. ANGELINI)
Konferencija "Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda" na pulskoj Politehnici (M. ANGELINI)

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava na pulskoj Politehnici održana konferencija pod nazivom "Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda" na kojoj su u fokusu bile mogućnosti koje se nude za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, obrazovanje odraslih te strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

Naime, provedba Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014- 2010. predstavlja važan izazov za mnoge institucije i organizacije koje će podnositi svoje projektne prijave, stoga je Ministarstvo odlučilo nizom seminara informirati što je više moguće potencijalnih korisnika o novom Operativnom programu.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazavši da kroz taj program kojeg je odobrila Europska unija, Hrvatska na raspolaganju ima dvije milijarde eura do 2020. godine, od čega je primjerice 530 milijuna eura namijenjeno za zapošljavanje, dok je oko 140 milijuna eura namijenjeno za reformu javne uprave. 

-To nisu mala sredstva ali ih moramo upotrijebiti na najbolji mogući način s ciljem da poboljšamo status naših građana, socijalnu sigurnost, zapošljavanje te javnu upravu i obrazovanje.

Gotovo svi segmenti Vlade su uključeni u provedbu jer nam je cilj da u Hrvatskoj imamo što kompetentnije radnike na tržištu rada Europske unije, ali i šire, kazao je Mrsić i naglasio da ekonomiju ne možemo zasnivati na jeftinoj radnoj snazi već na kvaliteti, znanju i vještinama radnika.

Stoga je, naglasio je, fokus na jačanju visokog obrazovanja, promicanju cjeloživotnog obrazovanja te poboljšanju strukovnog obrazovanja. Naglasio je kako je i dalje problem što visoko obrazovanje u Hrvatskoj ne odgovara potrebama tržišta rada jer premalo studenata upisuje prirodne i tehničke znanosti.

Upozorio je hiperprodukciju pojedinih kadrova čije je zapošljavanje zbog njihovog velikog broja usporeno. Govoreći o cjeloživotnom učenju, Mrsić je rekao da je nekada u Hrvatskoj bilo čak 40 posto radnika uključenih u neki oblik obrazovanja, a sada ih je svega 3, 4 posto.

-To je izuzetno malo i stoga moramo voditi računa o tome da se tržište rada stalno mijenja te da ono što znamo danas, više neće vrijediti za deset godina. Treba raditi na podizanju kompetencija i vještina, te na edukaciji radnika i to primarno u tvrtkama u kojima rade, kazao je Mrsić i dodao kako je iduće godine u planu donošenje novog Zakona o cjeloživotnom učenju, s ciljem poticanja cijelog sustava, a vrlo brzo bi se i formalne i neformalne kvalifikacije trebale upisivati u očevidnik koji se vodi u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (bivše radne knjižice).

Ministar je upozorio kako je strukovno obrazovanje u Hrvatskoj godinama zapostavljeno te da ono treba biti vezano uz tvrtku, pa učenike metalske škole primjerice treba upućivati u Uljanik, a one iz ugostiteljskih škola u hotele i ugostiteljske objekte. Tada se ne bi događalo, kazao je Mrsić da nakon što dobiju posao, mladi tek počinju učiti ono za što su se školovali.

-Prijedlog izmjena zakona o strukovnom obrazovanju ide za tim da se "spoje" škola i radno mjesto. To rade Njemačka i Austrija koje imaju najnižu stopu nezaposlenosti mladih, a jedan od razloga je dobro dualno obrazovanje. Znači, mnogo više prakse, manje teorije i poslovanje za već poznatog poslodavca, istaknuo je Mrsić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter