Mrsić: Štrajk neće utjecati na turističku sezonu

Mrsić u Novigradu (J. PREKALJ)
Mrsić u Novigradu (J. PREKALJ)

Sindikati imaju legitimno pravo iskazati svoje nezadovoljstvo, a ova Vlada će učiniti sve da, ukoliko dođe do štrajka osigura normalno funkcioniranje države, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić prilikom današnjeg gostovanja na tribini SDP-a i kandidata za župana Damira Kajina u Novigradu.

Mrsić se osvrnuo na aktualno pitanje štrajka i moguće blokade države koje najavljuju sindikati javnih i državnih službi te rekao da štrajk u Istri neće utjecati na nadolazeću sezonu jer će biti osigurano normalno funkcioniranje graničnih prijelaza te neće biti dugih čekanja na granici.

Dodao je i da će umirovljenici na vrijeme dobiti svoje mirovine.

- Pregovori sa sindikatima još traju, a ukoliko dođe do štrajka, učinit ćemo sve da ova država funkcionira, ali će i nakon toga trebati sjesti i nastaviti dobar odnos u kojem će, nadam se, prevladati razum, rekao je Mrsić.

Istaknuo je da Vlada neće kupovati socijalni mir jer je država već zadužena oko 170 milijardi kuna i ne može ići u nova zaduživanja. Dodao je da će nastojati zadržati postojeći standard te da shvaćaju problem da su plaće djelatnika male, ali su, kaže, sigurne. Kada bi se udovoljilo zahtjevima i isplatile božićnice i povisile plaće za tri posto, tada bi trebalo bi otpustiti 17 tisuća ljudi iz državne uprave, kaže Mrsićšš i dodaje: To ne želimo, već želimo u javnu upravu dovesti mlade i visoko obrazovane ljude. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter