Mrsic: S ovom vladom nema ucjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic rekao je danas, u povodu izjave Vilima Ribica da cetiri sindikata nece potpisati sporazum o izmjenama Temeljnoga kolektivnog ugovora za javne službe ako Vlada iz prijedloga zakona o reprezentativnosti ne povuce odredbu o strukovnim sindikatima, da s ovom vladom nema ucjena ni trgovine ispod stola, te je izrazio nadu da ce izmjene biti potpisane u srijedu.

"Jucer je svim sindikatima otišao elektronskom poštom prijedlog izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora. Mislim da smo se mi dogovorili o platformi na kojoj cemo potpisati te izmjene i ja se nadam da cemo u srijedu imati konacno rješenje", kazao je Mrsic gostujuci u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

"Što se tice ovih medijskih istupa ponavljam: s ovom vladom nema trgovine, nema trgovine ispod stola, nema dogovora u cetiri oka", rekao je i istaknuo da zakon o reprezentativnosti nema nikakve veze s pregovorima o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe.

"Što se tice zakona o reprezentativnosti, on je u Saboru i nema nikakve veze s ovim pregovorima. Mi smo rekli da što se tice pregovaranja, pregovarat cemo samo o onome što je na stolu i onom što je zajednicko svim pregovarackim stranama. Prema tome nema ucjena, nema trgovine i nema dogovora ispod stola", porucio je Mrsic.

Celnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribic ustvrdio je jucer da odredba o strukovnim sindikatima iz predloženog zakona o reprezentativnosti "temeljito razbija sindikate", te da sindikati "prije potpisa moraju znati da je ta odredba nestala iz zakona". Najavio je i da cetiri sindikata - tri prosvjetne "vertikale" te medicinskih sestara - u srijedu nece "pristati ni na kakvo jednokratno odricanje bez jasno ugovorene obaveze da se po izlasku iz krize ta jednokratna davanja ljudima vrate" i rekao da sindikati mogu to stajalište korigirati jedino ako "Vlada ucini jake kompenzacije za taj besplatan kredit koji dobiva od clanova sindikata". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter