Mršić: Papa Franjo je vjesnik obnove Katoličke crkve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Franjo ne prestaje iznenađivati svijet. Njegova najnovija poruka, u vezi s homoseksualcima, kad je postavio pitanje "Tko sam ja da im sudim", opet potvrđuje da se u vrhu Katoličke crkve nešto zaista mijenja.

Komentatori bliski crkvenim strukturama tvrde da Papa, zapravo, govori nešto što je potpuno u skladu s Katekizmom i da tu nema bitno novog pristupa. Publicist Zdravko Mršić, autor brojnih knjiga o kršćanskoj duhovnosti i prvi hrvatski ministar vanjskih poslova, smatra da s papom Franjom dolaze velike promjene.

Papin odgovor na pitanje o navodnom homoseksualnom lobiju u Vatikanu je u duhu Isusove pojave. Isus je naglašavao da je bitan čovjekov stav prema životu, društvu i ljudima, a ne društveno ponašanje, koje slijedi određena pravila.

Isus je odbijao suditi i presuđivati ljudima, a deklarirao je i židovsko poimanje grijeha, koje Bog tobože nemilosrdno kažnjava. On je ljude nastojao nadahnuti istim ljudskim duhom, kojim je on sam bio nadahnut, kako bi ih u životu vodio duh, a ne pravila.

Katekizmi višeznačno objašnjavaju Isusovu pojavu. Oni sadrže pravila ponašanja ili postupanja, a katekizama ima toliko vrsta koliko ih je ljudi pokušalo sastaviti. Kod pape Franje riječ je o novom duhu, koji se može samo prepoznati, ali ne i naučiti. Pojava sadašnjeg pape je velika novost u okviru novije crkvene baštine.

Ne čini li vam se da ponašanje pape, njegova skromnost i neposrednost, od prvog dana navješćuju da bi mogao iskočiti iz uhodane matice zbivanja u institucijama Crkve?
Stjepan Radić je govorio za Jugoslaviju da je krivo zakopčan prsluk, koji treba prvo potpuno raskopčati, da ga se pravo odjene. Kršćanstvo, Crkva i crkvene ustanove prestali su služiti poslanju koje je odredio Isus. To je širiti blagu vijest o potrebi obnove ljudskog zajedništva i to putem nadmoći ljudskog duha nad skučenim društvenim pravilima i sitnim osobnim probitcima.

Kolotečinu jalovog djelovanja crkvenih ustanova rasplinut će novi duh Crkve, kojemu je papa samo prvi vjesnik, a koji je dosad čamio sapet u ljudima. Shakespeare je kazao da nam Bog "nije dao sposobnost da gledamo naprijed i natrag da u nama pljesnivi nerabljena". Novo djelovanje crkvenih snaga bit će izvan svake kolotečine i odražavat će novi duh Crkve. (B. PODGORNIK/Novi list)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter