Mrsić: Obrazovanje treba više prakse, a manje teorije

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u rovinjskom Hotelu Eden, pred velikim auditorijem, napose mladih ljudi predstavio paket mjera za poticanje zapošljavanja mladih pod nazivom "Garancija za mlade" Riječ je o paketu potpora i olakšica kojima nadležno ministarstvo planira u što kraćem roku omogućiti mladima ulazak na tržište rada, pristup daljnjem obrazovanju ili  usavršavanju, kao i mogućim prekvalifikacijama. "Garancija za mlade" paket je mjera namijenjen osobama do navršenih trideset godina života a koje se, barem kada je riječ o poslodavcima, tiču i  određenih olakšica. Konkretno, izmjenom Zakona od 1. siječnja ove godine, poslodavac koji zaposli osobu do navršenih trideset godina, imat će fiskalnu olakšicu  na bruto plaćanja od dva posto i s rokom od pet godina, pojasnio je, između ostalog, ministar Mrsić. Govoreći o ostalim promjenama, a koje se tiču mladih, naveo je i da je naknada koju dobivaju mladi s 1.600 podignuta na 2.400 kuna mjesečnih primanja. 

S obzirom na dupkom ispunjenu salu, od kojih je gro publike bilo srednje školske dobi, dakle na samom putu izbora budućeg zanimanje, ministar Mrsić obratio im se navodeći  i tri najvažnija faktora o kojima trebaju razmišljati prilikom upisa/odabira škole/zanimanja - o tome koji su im afiniteti, kakve su im potom šanse za zaposlenjem unutar roka od šest mjeseci do godine dana, i naposljetku gdje će raditi - "doma" ili u nekoj od susjednih županija? No, da bi im ipak suzio izbor, naveo je i poslove u određenim branšama koje bi u RH-a i ubuduće trebale imati perspektivu, a to su turizam, poljoprivrede IT tehnologija, uslužne djelatnosti.

-Činjenica je, na žalost da naša obrazovna politika nije dobra i da danas imamo 35 posto mladih bez škole i nezavršene srednje škole. S druge strane, imamo i puno gimnazijalaca, ali i danas ponavljam kako gimnazija nije zanimanje i ona na tržištu rada ne predstavlja ništa. No, ni gimnazijalci nisu jedini problem, jer je puno mladih sa završenim zanimanjima za koje danas, a tako će biti i ubuduće nema potrebe. Također, naše strukovno obrazovanje nije dobro, jer nakon tri godine školovanja "izbacuje" mlade bez iskustva, pa ministar Mrsić zaključuje da naš školski sustav treba osigurati puno više prakse, a znatno manje teorije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter