Mrsić: Nema novca za božićnice i ostale dodatke

(Nenad Rebersak)
(Nenad Rebersak)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u petak u Opatiji da u proračunu nema dovoljno novca za isplatu ni dodataka za dugotrajni staž, te za božićnice i regrese pa se morao donijeti Zakon o uskrati.

Taj zakon je produženje dosadašnjih zakona i uredbe vlade koja je na snazi do 31. ožujka, a kojom smo uskratili isplatu dodatka na dugotrajni staž u iznosu od 4, 8 i 10 posto, kazao je Mrsić novinarima. Za sve to je potrebno više od milijardu kuna, kojih nema u proračunu, dodao je.

Naveo je da se Ministarstvo dogovorilo s dijelom sindikata, a s dijelom su pregovori u tijeku.

"Ovim zakonom o uskrati omogućavamo da svi imaju jednaka prava i da se jednako odriču u državi kad je potrebno stabilizirati proračun, posebno rashodovnu stranu", ustvrdio je.

Ministar Mrsić danas je u Opatiji otvorio seminar "Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda“, kazavši da je Hrvatska među prvim zemljama kojima je odobren operativni program.

Potvrda tome su i prva sredstva koja su stigla 31. prosinca u visini od 15 milijuna eura, a to je početak financiranja Europskog socijalnog fonda (ESF) u Hrvatskoj, kazao je.

On nam omogućuje da dobijemo bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 14 milijardi kuna, ali moramo imati kvalitetne programe da bi ih dobili, naveo je Mrsić. Taj fond omougućuje da građani bolje žive, da više zapošljavamo, osiguramo bolje socijalne mreže, poboljšamo obrazovanje te podignemo kvalitetu turizma i zdravstva, dodao je.

Mrsić tvrdi da će jedan od osnovnih kriterija pri ocjenjivanju projekata biti dodana vrijednost, odnosno što projekt donosi Hrvatskoj na području obrazovanja, zapošljavanja, socijalne sigurnosti, javne uprave.

Najveći naglasak je na zapošljavanju, a za to je namijenjeno 550 milijuna eura. Mnogo novca će se utrošiti na reformu strukovnog obrazovanja i jačanje školovanja uz praksu, kazao je.

Govoreći o odlasku nezaposlenih, posebno mladih obrazovanih iz Hrvatske, kako bi radili u inozemstvo, Mrsić je ustvrdio da je svaki mladi čovjek koji otiđe iz Hrvatske nenadoknadivi gubitak, ali da su brojke u javnosti pretjerane.

Službeni podatak je da je 12.000 ljudi iz Hrvatske otišlo, a 8.000 u nju ušlo. Sa Zavoda za zapošljavanje je izvan Hrvatske otišlo oko 3000 ljudi, rekao je.

Mrsić je također kazao da će se iz Hrvatske odlaziti i dalje, ali i dolaziti u nju jer će se otvarati nova radna mjesta.

Definirani financijski okvir fonda je 1,85 milijardi eura, zajedno sa sredstvima koja će se osigurati iz proračuna Republike Hrvatske, a ta sredstva trebamo ostvariti u 100-postotnom iznosu, dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter