Mrsic najavio odmrzavanje mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic izjavio je danas da se radi master plan zapošljavanja koji ce biti spreman u isto vrijeme kada i proracun te kako ce uskoro biti predstavljene i mjere protiv rada na crno.

Rad na crno je veliki problem u Hrvatskoj i na ovoj je Vladi da taj rad na crno smanji na najmanju mogucu mjeru i onda ce neke stvari biti puno jednostavnije, puno transparentnije i onda cemo vidjeti koliki je pravi broj nezaposlenih, kazao je Mrsic u izjavi novinarima na konferenciji "Lokalna partnerstva za zapošljavanje - buducnost nove financijske perspektive". Mrsic danas nije detaljnije govorio o mjerama borbe protiv rada na crno, najavljujuci da ce one biti javno predstavljene.

Na upit hoce li se 'procešljati' nezaposleni iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), ministar je rekao kako ce na tom podrucju biti izmjena te da se promjene žele napraviti i u samoj statistici kako bi se vidjelo tko je stvarno nezaposlen, a tko se prijavljuje na Zavod da bi mogao ostvariti povlastice.

Mrsic je istaknuo i da se radi na master planu zapošljavanja koji ce biti spreman kada i proracun te da ce u proracunu biti sredstava za zapošljavanje primjerice teže zapošljivih skupina, npr. mladih, a pripremaju se i zakonske izmjene vezano za zapošljavanje invalidnih osoba.

Upitan za komentar najava da ce se mirovine uskladivati s rastom placa, Mrsic je podsjetio da je prijašnja Vlada zamrznula clanak 81. Zakona o mirovinskom osiguranju, odnosno uskladivanje mirovina prema rastu troškova života i placa.

Mi cemo postupiti po tom clanku, nece biti zamrzavanja i u ožujku ide uskladivanje po tom zakonu kada ce umirovljenici dobiti zaostatke i za sijecanj i veljacu, najavio je. Napominje kako je teško govoriti koliki ce biti porast mirovina, jer se ocekuju statisticki podaci na osnovu kojih ce se objaviti i koliko ce mirovine rasti.

Ponovio je i kako se ne ide u ukidanje drugog mirovinskog stupa vec na njegovo jacanje, jer se smatra kako je drugi stup zamašnjak gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. Drugi stup ostaje i nije bilo razmišljanja da se sredstva iz drugog stupa prebacuju u prvi, kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter