Mrsić izbacio financijski uvjetovani otkaz iz ZOR-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava popustilo je sindikatima i prihvatilo gotovo sve njihove zahtjeve vezane uz izmjene Zakona o radu (ZOR), a pregovori o radnom zakonodavstvu trebali bi se nastaviti u četvrtak.

Resorno ministarstvo iz kojeg su poručivali da neće pristati na ucjene sindikata, tako je i pismeno povuklo odredbu o financijski uvjetovanom otkazu te "uvažava zahtjeve sindikalnih središnjica" i u daljnjim razgovorima o tekstu ZOR-a nema namjeru dalje predlagati izmjenu instituta pravilnika o radu, odnosno reguliranja plaće u tom dokumentu kao što nema namjeru redefinirati institut otpremnine.

Kako su sindikati tražili, preraspodjela radnog vremena i mogući dulji rad od 48 sati tjedno moći će se ubuduće regulirati isključivo kolektivnim ugovorima. Jedini element zakonskih izmjena u kojem ministarstvo nije u potpunosti prihvatilo sindikalne zahtjeve je sudski iznos naknade štete u slučaju neopravdanog razloga za otkaz.

Ministarstvo je prijedlogom izmjena radnog zakonodavstva predložilo ograničavanje sudske naknade na šest plaća radnika, a sindikati su tražili da se odluka o naknadi ostavi sudu na odluku. No, resorno ministarstvo ne odustaje od zakonske regulative te naknade, ali predlaže njeno povećanje na osam plaća radnika.

Zajednički stavovi

Povlačenje resornog ministarstva u dijelu ključnih prijedloga izmjena ZOR-a velika je pobjeda sindikata. Dvije najbrojnije centrale - Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati - s pregovora o ZOR-u izišli su prije dva tjedna, a pridružile su im se i ostale sindikalne centrale.

SSSH i NHS potom su organizirali prosvjed pred ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskom udrugom poslodavaca. Traženja dvije sindikalne centrale u potpunosti su podržali Matica hrvatskih sindikata i Hrvatska udruga radničkih sindikata pa su 24. listopada sve sindikalne centrale ministarstvu uputile zajedničke stavove kada ja riječ o četiri sporna instituta radnog zakonodavstva.

Izlazak s pregovora, prosvjed, zajednički sindikalni stavovi očito su urodili plodom pa je resorno ministarstvo popustilo. A da će do popuštanja doći bilo je jasno još prije sindikalnog prosvjeda jer je resorni ministar javno, na skupu o reformi sustava otpremnina, naznačio spremnost da se od novog modela otpremnina odustane, kao i da se odustane od financijski uvjetovanog otkaza. (G. GALIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter