Mrsic: Broj nezaposlenih ce rasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsic izjavio je da sadašnja vlada ne skriva podatke o nezaposlenosti koja je dosegnula cak 20,1 posto u veljaci i da ce broj nezaposlenih rasti.

Ministar Mrsic gostovao je danas na radiju "Soundset Plavi" i komentirao rekordnu nezaposlenost koja je u veljaci bila cak 20,1 posto uz napomenu da je vlada to i predvidjela te su u proracunu povecana sredstva za nezaposlene što je, rekao je, bila jedna od rijetkih povecanih stavki u proracunu.

"Najavljivali smo da ce biti teško, da ce porasti broj nezaposlenih. Ta je brojka lani bila mistificirana, skrivana, pa je za turisticke sezone bilo malo lakše, pa se opet broj nezaposlenih poceo 'skrivati' na jesen ", izjavio je Mrsic.

Upozorio je da postoji i brojka koju ljudi obicno ne prate - brojka zaposlenih u Republici Hrvatskoj, te napomenuo da se ona može naci na stranici Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje. Istaknuo je da je broj zaposlenih u posljednje tri godine manji za 250 tisuca te ustvrdio da je razlog tomu što je stalo gospodarstvo.

Kad se pak gospodarstvo, u skladu sa svim mjerama koje vlada poduzima, pokrene u drugoj polovici godine, trebat ce, rekao je Mrsic, šest mjeseci da vidimo stvarni pad broja nezaposlenih.

Dodao je da vlada stimulira gospodarstvo tako da smanjuje cijenu rada, oslobada poslodavce doprinosa na placu, te da ce otvoriti i mogucnost rada bez zasnivanja radnog odnosa za ljude bez radnog iskustva.

Mrsic se osvrnuo i na situaciju u DIOKI-ju rekavši da "dio DIOKI-ja ima šansu opstati, ali dio nažalost nece moci opstati". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter