Mršavo, uz tek pokoji izuzetak

Antonela
Antonela

Kažu da nikada nije bilo turbulentnije u modnim vodama. Hiperprodukcija ostavlja svoje žrtve. Najveća modna imena napuštaju modne kuće - Raf Simons se pozdravio od ključne pozicije u Dioru, Alexandar Wang sa smiješkom je istrčao iz Balenciage, a Alber Elbaz zatvara za sobom vrata jednog velikog modnog poglavlja nakon što je ispisao bezbroj stranica u Lanvinu. No, jedno pitanje svih muči - zašto odlaze? Jer, oni imaju sve - modne imperije, slavu, milijunske zarade i opet odlaze. Imaju sve što požele, ali izgubili su ono zbog čega su stekli status božanstva i postali veliki - kreativnost. Jer, nemoguće je biti kreativan u šest kolekcija godišnje. To je pakao - sa stilom.

Suvišni modni tjedni

Kako nažalost u domaćim modnim vodama ne postoji velika modna industrija, tako domaći dizajneri ne napuštaju modne kuće jer ih gotovo i nema, a većina njih zapravo su ljubitelji mode koji su svoju strast pretvorili u životni poziv i stekli svoje sljedbenike. Tako i mala hrvatska scena obiluje suvišnim modnim tjednima - Fashion.hr, Cro-a - porter, Fashion week. Svaki dva puta godišnje. Na svakom 20-ak dizajnera. Toliko je mode u Hrvata da bi čovjek pomislio da smo modna velesila. Jer u Hrvatskoj je svaki drugi tjedan, modni tjedan u kojem je na žalost više u fokusu slikavanje pametnim telefonima i "lajkanje" na društvenim mrežama, nego kreativnost onih zbog kojih su i došli na revije.

Istarski modni editorijali

Ako predmet interesa još suzimo, možemo vidjeti kako je istarska modna scena disala u 2015. Na škrge. Jedina prava modna kuća "Arena" ugašena je nakon 65 godina, pa ako ćemo reviju vjenčanica nazvati vrhuncem istarske modne scene, onda ona ne postoji. Jer, vjenčanica je sama po sebi kruna revije. Ali, što su u Istri dizajneri radili osim vjenčanica?

Vodnjanka Antonela Gregorović jedna je od rijetkih koja drži kontinuitet na Poluotoku i ima svoje sljedbenike. Okrunila je to ove godine velikom samostalnom revijom "Oliva XL". Kod Antonele se zna da je tu uvijek dobar kroj, vrhunska izvedba ženstvenih seksepilnih modela punih čipki, nabora, patenata. U suradnji s fotografkinjom Anom Lorencin Buljan, Antonela u zadnje vrijeme ima odlične editorijale -"Bride to be…different“ , "Love story" predivan je ljetni editorial koji je skrojila Antonela, a potpisala Ana.

I dok je Antonela raskošna, Laardesign, taj mama-kćerka modni kreativni tandem zadnjih godina djeluje više preko interneta i modnih editorijala. Dobar kroj reže se pod izrekom "manje je više". Laarice su zadnjih godina prisutne na sceni. Imale su nekoliko zanimljivih editorijala, a za proljeće i ljeto 2016. pripremile su kolekciju opuštene, urbane odjeće, namijenjene ženama i muškarcima izrazite osobnosti, čime daju poseban pečat unisex modi. Tunika od tafta, ili bluza u kombinaciji pamuka i lana za njega. Suknja-hlače 3/4 dužine od najfinije mješavine lana i svile te bijela košulja-tunika nosiva na više načina za nju, uz ruksake čokoladno -zlatne boje, govore o osobi koja želi izgledati urbano i biti svoja, a modu doživljava kao izričaj. Ukupan dojam u konačnici odiše pročišćenošću, bez suvišnih detalja.

Problem je u konzumentima?

Lokalna miljenica Anja Stehlik Moretti iako jedina ima priliku održati reviju ženske kolekcije u velebnom izdanju Svetih srca svoju je uspješnu nišu našla u muškim odijelima te nakon Tsunami odijela svoja personalizirana muška odijela s podstavom nastavlja brendom O'dijela. Anja je jedna od rijetkih koja se nosi diljem i izvan Hrvatske. Njezina odijela nose 2Cellosi, Frajle…

No, izgleda da su dizajnerice s diplomom TTF-a i zapaženim kolekcijama iza sebe, sreću kao i mnoštvo perspektivnih mladih ljudi odlučili potražiti negdje drugdje, izvan Hrvatske.  Nedostajat će im možda more i sunce, ali njihove modele nosit će se na u nekim drugim metropolama. Ivana Tomić, dizajnerica s diplomom TTF-a i mnoštvom revija u Hrvatskoj i inozemstvu te bezbroj editoriala što u stranim i domaćim izdanjima, kao i nagradom hrvatskog Ellea, nakon godina provedenih u Španjolskoj te povratka u Hrvatsku i nakon mukotrpnog dokazivanja na domaćoj sceni, odlučila je  baš poput leptira koji je bio okosnica jedne njezine kolekcije predstavljene u Puli, odletjeti opet u Španjolsku. Izrazito talentirana, inovativna nije se mogla plasirati na hrvatsko tržište gdje dizajneri mahom stvaraju trendovsku odjeću.

Stašu Doblanović, studentica TTF-a koja, iako nije još završila fakultet, je selektirana s najperspektivnijim mladim dizajnerima Balkana na istoimenom natječaju Young Balkan Designers te je bila jedna od osam dizajnera iz Hrvatske i jedna od dvoje sudionika u kategoriji modnog dizajna. Staša još nije ni pokušala na domaćoj modnoj sceni, a već radi u Londonu za jednu modu tvrtku.

Srećom nije to sve - Saša Đukić Obradović uvijek ugodno iznenadi kada se pojavi, kao i Uroš Raguž koji ima svoju publiku, tu je i Katja Kliba, ali sve je to još uvijek na labavim nogama. Možda je stvar i u modnim konzumentima kojima je draže kupiti šest komada u H&M-u nego jedan unikatni. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter