Mršavija djeca imaju manji rizik od astme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca koja zadrže prekomjernu težinu do školske dobi imaju gotovo dvostruko vece izglede oboljeti od astme od one koja su do sedme godine izgubila višak kilograma, pokazalo je švedsko istraživanje.

Istraživanjem je praceno više od dvije tisuce švedske djece do osme godine života i utvrdeno je da ona koja su zadržala prekomjernu težinu do sedme godine imaju vece izglede oboljeti od astme od mršavijih vršanjaka.

Ukupno šest posto djece razvilo je simptome astme do školske dobi dok je postotak oboljelih od astme medu onima s prekomjernom tjelesnom težinom bio znacajno viši i iznosio je deset posto.

S druge strane djeca koja su imala prekomjernu težinu u dobi od cetiri godine ali su do sedme godine života izgubila višak kilograma nisu imala ništa veci rizik obolijevanja od astme od djece koja nisu nikada imala problema s prekomjernom težinom, pokazalo je istraživanje objavljeno u casopisu Pediatrics.

"Povišeni indeks tjelesne mase (BMI) tijekom prve cetiri godine života ne povecava rizike od astme u školskoj dobi medu djecom koja su postigla normalnu tjelesnu težinu do sedme godine života", napisala je Jessica Magnusson sa Karolinska Instituta u Stockholmu koja je vodila istraživanje.

Ona ipak istice da se za sada još ne može reci da prekomjerna težina izaziva astmu.


Podijeli: Facebook Twiter