Mršave žene imaju manje šanse ostati trudne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje je pokazalo da mršave žene imaju manje šanse ostati trudne od onih pretilih, ukljucujuci i one koje su u kategoriji opasno pretilih.

Dr. Richard Sherbahn kaže kako je gotovo sva pažnja usmjerena na štetnost pretilosti, dok je pothranjenost uglavnom ignorirana.

Problem se pogoršao zbog kulture mršavica - djevojcice i mlade žene gladuju kako bi postigle izgled modela i drugih slavnih osoba.

Dr. Sherbahn iz Centra za plodnost u Chicagu proucavao je 2.500 slucajeva umjetne oplodnje, koji su provedeni na klinici tijekom osmogodišnjeg razdoblja. Žene su bile podijeljene u tri grupe - vrlo mršave, normale i pretile.

Oko 50 posto žena normalne težine uspjelo je dobiti djecu. Kod pretilih je tak postotak iznosio 45 posto, u što ulaze i one opasno pretile, dok je oplodnja kod vrlo mršavih bila uspješna u samo 34 posto. Žene klasificirane kao vrlo mršave imale su indeks tjelesne mase izmedu 14 i 18.

Dok su neke druge studije vec pokazale da mršavost može biti opasnija od pretilosti, dr. Sherbahn je ipak bio iznenaden.

Ako nije do estrogena, do cega je?

Poznato je da mršave žene teže ostaju prirodno trudne zbog smanjenja kolicine hormona estrogena. Ali, žene koje su prolazile proceduru umjetne oplodnje dobivale su hormone, tako da to nije moglo utjecati na rezultat.

Žene u sve tri grupe imale su slican broj jajašaca, tako da se problem kod mršavih morao pojaviti u kasnijoj fazi, receno je na godišnjoj konferenciji Americkog društva za reproduktivnu medicinu.

Jedna mogucnost je da se embriji teže implantiraju u maternice vrlo mršavih žena jer su pothranjene. "U evolucijskim terminima, tijelo premršavih prepoznaje kako im hrana nije dostupna i da nije najbolje vrijeme za reprodukciju", kaže Sherbahn.

Dodaje da žene uglavnom nisu svjesne da je mršavost za njihovu plodnost opasnija od debljine. "Nisam strucnjak u sociološkoj strani price, ali imam kcer tinejdžericu i cini se da djevojke idealiziraju modele anoreksicnog izgleda. Cini se da je mladim ženama ideal taj premršavi izgled i ne shvacaju da bi to mogao biti problem", upozorava.

Zato bi se žene koje žele zatrudnjeti - prirodno ili umjetnom oplodnjom - trebale približiti normalnoj težini koliko je to moguce.


Podijeli: Facebook Twiter