Mrkić: Spremni smo razgovarati o povlačenju tužbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić rekao je u petak u intervjuu da je Srbija spremna s Hrvatskom razgovarati i o mogućnosti međusobnog povlačenja tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Mrkić je u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija iskrena u namjeri da odnose s Hrvatskom gradi na zdravim temeljima i zanijekao tvrdnje da su odnosi Srbije sa susjedima u zastoju, istaknuvši opredijeljenost Beograda da širi i obogaćuje suradnju u regiji.

Komentirajući odnose s Hrvatskom, Mrkić je podsjetio da se sa šeficom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić već nekoliko puta susreo i dogovorio da nastave dijalog, rješavaju otvorena pitanja i odrede oblasti za jačanje i produbljivanje suradnje.

Da budem potpuno jasan, moji razgovori s Vesnom Pusić nisu ni protokolarni, ni tehnički, već obostrano iskreni u namjeri da odnose naših dviju zemalja gradimo na zdravom temelju, rekao je Mrkić.

On je ocijenio i da oslobađajuće presude Haškog suda hrvatskim generalima svakako otežavaju proces pomirbe u regiji, prvenstveno jer nameću dojam o selektivnoj pravdi, slijepoj na činjenje najtežih zločina, ali je istaknuo i da ne zatvaraju mogućnost razgovora sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi.

Što se tiče povlačenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, razgovarat ćemo o tome s hrvatskim kolegama, rekao je šef srbijanske diplomacije Ivan Mrkić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter