Mrkat istrijanskega dela u nedjelju u Savičenti

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Mrkat istrijanskega dela održat će se deveti put u nedjelju u Savičenti. Manifestacija se otvara u 14 sati izložbom suvenira i predstavljanjem desetak starih zanata, kao što su kovačija, klesanje, drvodjeljstvo, izrada tjestenine i vune te pletenje.

Na mrkatu će se predstaviti 40-ak izlagača s autohtonim istarskim proizvodima od kamena, maslinovog drva, meda, sira, ulja, domaćih rakija. Nakon otvaranja slijedi nastup KUD-a Savičenta.

U 14.30 sati u Žlinji počinje natjecanje u pljočkanju, staroj istarskoj igri. Susret folkloraša "Zaplešimo na Mrkatu" zakazan je u 17.30 sati, a nastupit će KUD-ovi Savičenta, Dvigrad i Cere. Izvlačenje imena dobitnika nagradne igre Glasa Istre je u 18.30 sati, uz nastup etno-skupine Šćike.

Tijekom manifestacije za posjetitelje će biti otvoren srednjovjekovni tematski park u kaštelu Morosini-Grimani.

Cilj manifestacije je poticanje razvoja turizma u općini Svetvinčenat, promoviranje tradicije, kulture, zanata, običaja i gastronomije Istre te osnaživanju položaja općine na karti kontinentalnog turizma.

Manifestacija ima kulturni, ekonomski, edukativni i turistički karakter, koji se očituje kroz očuvanje kulturno-povijesne baštine zanatstva Istre, poticanje razvoja i opstanka starih i tradicionalnih zanata i novo zapošljavanje u sklopu obrtništva, promociju turističkih vrijednosti, potencijala i unaprjeđenje turističke ponude, promociju suvenira, te revitalizaciju starih i tradicionalnih zanata. Organizator manifestacije je Turistička zajednica Općine Svetvinčenat. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter