Mrijestilište u Plominu zakocio HEP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po svemu sudeci, nece biti ništa od izgradnje mrijestilišta za ribe u Plominskom zaljevu, na cemu se radi više od deset godina. Neslužbeno iz Cromarisa saznajemo da Hrvatska elektroprivreda postavlja uvjete prema kojima bi izgradnja centra mogla poceti tek nakon izgradnje novog energetskog objekta.

U Cromarisu su stekli dojam da njihov projekt logisticki ometa izgradnju nove termocentrale Plomin 3, pa moraju cekati njegovu izgradnju. Ne znaju, medutim, koliko moraju cekati. Prema istupima celnika HEP-a, termoelektrana Plomin 3 bi trebala biti dovršena 2014. Prema Strategiji razvoja elektroprivrede, proizlazi da ce nova termoelektrana na ugljen biti završena 2015. godine.

I jedan i drugi rok za Cromaris su neprihvatljivi jer bi poremetili razvojni program najvece hrvatske tvrtke u marikulturi, koja posluje u sastavu Adris grupe.

Uz cetiri uzgajališta ribe, u svojem sastavu ima i mrjestilište u Ninu. Cromaris vec sada s 1.600 tona proizvedene ribe drži 60 posto hrvatskog tržišta, a nakon povecanja proizvodnje na 6.000 tona postat ce znacajan europski igrac. Za ekspanziju proizvodnje potrebno im je novo mrijestilište, kojim bi zadovoljili svoje potrebe, kao i drugih proizvodaca u Hrvatskoj.

Zbog toga se zapocelo s aktivnostima vezano uz korištenje tople vode iz termoelektrane, koja se sada pušta u more, za zagrijavanje vode u bazenima mrijestilišta. Time bi se postigao brži rast riblje mladi, pa bi se u more puštala riba od 50 grama, dok sadašnja dostiže tek nekoliko grama. To bi uveliko ubrzalo uzgoj ribe u moru, pa su u Cromarisu u Plomin planirali uložiti 80 milijuna kuna i zaposliti cetrdesetak djelatnika.

Ni Adrisova tvrtka za investicije Abilia nije, medutim, uspjela privesti kraju taj projekt, iako je spremna u njega investirati. U ocekivanju posljednjeg poteza HEP-a Abilia vec razmatra druge mogucnosti za gradnju mrijestilišta. Jedna je gradnja u Budavi, a druga kod Biograda u središnjoj Dalmaciji. Ni jedna ni druga lokacija nemaju pogodnosti korištenja tople vode, kao što je to u Plominu, ali u Cromarisu više nemaju vremena za cekanja.


Podijeli: Facebook Twiter