Mreža za spas škola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marcanski vijecnici su na posljednjoj sjednici, na prijedlog zajednickog kluba zastupnika IDS-a i SDP-a, donijeli zakljucak o mreži osnovnih škola, i to zbog, po njima, neprihvatljivog i štetnog prijedloga županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu da od tri osnovne škole u opcini ostane samo ona u Marcani s podrucnima u Krnici i Loboriki. Prema županijskom prijedlogu škola u Divšicima bila bi pripojena školi Barban, odnosno postala bi njezina podrucna škola. Time Marcanci nisu podržali županijski prijedlog mreže škola.

Naime, Hrvatski sabor donio je pedagoške standarde kojim se definira status škola, ali i broj ucenika koje svaka mora imati. U principu jasni standardi zapravo su zadali glavobolju malim opcinama u kojima broj djece koja se upisuju u prve razrede znatno varira. Takva situacija zatekla je i Marcanu.

"To je izazvalo negodovanje ravnatelja, ucitelja i roditelja. Siguran sam da to nije konacan prijedlog. Predložili smo Županiji da na podrucju opcine bude OŠ Marcana s podrucnom školom Loborika, cije bi upisno podrucje bila naselja Marcana, Loborika i Pinezici, te OŠ Krnica s podrucnom školom u Divšicima i odjeljenjem u Raklju, cije bi upisno podrucje cinila preostala naselja, ali i, ako to žele, naselja opcine Barban koja su do sada pripadala OŠ Divšici", kaže marcanski nacelnik Marijan Kostešic. Veli da je u opcini broj djece sve manji i da ce doci u situaciju da školu pohada jedan ili dvoje ucenika. To nije primjereno, ni pedagoški, ni ekonomski, smatra Kostešic, no da ne bi došlo do radikalnih gašenja statusa, bilo je potrebno donijeti zakljucak o mreži marcanskih škola. Taj je prijedlog ovih dana upucen i u Županiju.


Podijeli: Facebook Twiter