Mravak prozvao i Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak je uskockim tužiteljima dao opširan višesatni iskaz o nepravilnostima i nezakonitostima u HEP-ovom poslovanju u kojem je prozvao i bivšeg premijera Ivu Sanadera.

- Ivan Mravak dao je iskaz o više poslovnih dogadaja u HEP-u u koje je umiješan veci broj osoba, a u kojem je svojstvu saslušavan, to vam ne mogu reci. Moguce je da je za neke stvari bio u svojstvu okrivljenika, za neke stvari kao svjedok, a kad bih vam kazao u kojem svojstvu, puno bih vam otkrio. Njegov iskaz obuhvaca veci broj osoba na funkcijama u HEP-u, ali i na nekim drugim funkcijama u državi, rekao je Mravkov odvjetnik Branko Šeric po izlasku iz sjedišta USKOK-a.

Bivši HEP-ov celnik doveden je iz Remetinca u USKOK oko 9 sati. Nakon dva sata ispitivanja napravljena je jednosatna pauza, a onda je opet pricao sve do 14 sati. Mravak je govorio o svim sumnjivim poslovima iz vremena dok je bio na celu HEP-a, a za koje su mu dosad mediji pripisivali odgovornost. Izmedu ostalog, teme razgovora s USKOK-om bili su i HEP-ovi stanovi, poslovanje s Fimi-Medijom, ali i izgradnja hidroelektrane Lešce te kupnja trafostanica na autocestama od HAC-a.

Mravak je uskockim istražiteljima prikazao da je odredene poslove odradivao u suradnji s nizom osoba, medu ostalima i nekim clanovima Vlade. Navodno je spomenuo Branka Vukelica i Damira Polanceca, s kojima je kao ministrima gospodarstva kontaktirao i koji su mu prakticki bili nadredeni, a spomenuo je i bivšeg premijera Ivu Sanadera. Što se tice Fimi-Medije, USKOK-u je Mravak objasnio cijelu poslovnu suradnju HEP-a s tom tvrtkom.

Šeric nije želio potvrditi niti opovrgnuti da je njegov klijent spominjao pojedine Vladine dužnosnike, ali je kazao da je morao rasvijetliti sve okolnosti.

- Mravak naprosto mora rasvijetliti okolnosti svih poslova u kojima je sudjelovao, bez obzira na to kako ce se to na njega odraziti te bez obzira u kojoj je mjeri osobno involviran i kako ce se to reflektirati na njegov status. Na koncu, njegov iskaz jedino tako može rezultirati famoznim oprosnicama o kojima se u posljednje vrijeme puno prica, kazao je Šeric.

Sadržaj Mravkovog iskaza samostalno ne može biti dovoljan za pokretanje istrage. USKOK Mravkov iskaz tek treba provjeriti i prikupiti dokaze koji bi ga potkrijepili te utvrditi tko bi od osoba koje je Mravak spomenuo eventualno mogao biti osumnjicen. Odvjetnik Branko Šeric uvjeren je da ce njegov branjenik od USKOK-a dobiti oprosnicu ukoliko na temelju njegovog iskaza budu pokrenuti kazneni postupci.

- Pitate mene, njegovog odvjetnika, pa vam mora biti jasan moj stav. Ako na temelju njegovog iskaza bude pokrenut kazneni postupak, uvjeren sam da ce dobiti oprosnicu, rekao je Šeric.

Poslovanje s Fimi-Medijom, kupovina trafostanica, izgradnja hidroelektrane, poslovi na remontima elektrana i toplana i manipulacija HEP-ovim stanovima tek su dio poslovanja za koje USKOK vec neko vrijeme provodi izvide, a u kojima je sudjelovao i Ivan Mravak. Motivacija bivšeg celnika HEP-a zato je jasna: jedini nacin na koji može izbjeci dugogodišnje zatvorske kazne jest suradnja u vec otvorenim istragama i potpuno otvoreno i istinito svjedocenje u svim drugim predmetima koji još nisu došli ni do te faze.


Podijeli: Facebook Twiter