Mravak optužen za 650 milijuna kuna štete HEP-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od godinu i pol dana istrage tužitelji su podigli optužnicu u slucaju HEP-TLM. Jedini optuženi za više od 650 milijuna kuna štete HEP-u u poslovima s TLM-om i Aluminijem Mostar je bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak.

Doduše, još je otvorena mogucnost da mu se pridruži i bivši premijer Ivo Sanader protiv kojeg je istraga još otvorena.

Ovom optužnicom su, uz Mravka, obuhvaceni još general Ivan Kapular kojem je HEP omogucio da ljetuje na racun HEP-a, odnosno bivši clan NO-a HEP-a Zdenko Juricic koji je na ime fiktivnih ugovora o djelu HEP isplatio 131 tisucu kuna.

Kao predsjednik uprave HEP-a, smatraju tužitelji, Mravak je, na štetu HEP-a, sklopio ugovore o prodaji elektricne energije mostarskom Aluminiju. Pritom je ugovore sklopio bez odluke skupštine javnog poduzeca i protivno zakonskim odredbama i HEP-ovom statutu, a sve po traženju i zaduženju bivšeg predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Pritom je, navodi se u tužiteljskom priopcenju, u travnju 2007. Mravak prikazao nadzornom odboru i upravi HEP-a da je zakljucenje ugovora s mostarskim Aluminijem i šibenskim TLM-om dobra poslovna odluka za HEP. Lažno prikazavši lošu i štetnu odluku kao dobru i opravdanu, ishodio je suglasnost uprave i nadzornog odbora i 12. travnja potpisao ugovor s Aluminijem.

Prema tom ugovoru HEP je Aluminiju prodavao po fiksnoj cijeni od 34,33 eura MWh energije do konca godine. Istodobno je potpisao i ugovor s TLM-om za razdoblje od pocetka 2008. do konca 2011. prema kojem je Aluminij kupovao 100 MWh po cijeni vezanoj uz cijenu aluminija na svjetskom tržištu.

Ugovorne obveze prisilile su HEP da uvozi energiju, ali su cijene bile više od onih pod kojima su prodavali mostarskom aluminijašu. Do raskida ugovora 19. sijecnja 2010., smatraju tužitelji, šteta koju je HEP pretrpio zbog tih ugovora iznosi precizno 650.420.405,20 kuna.

Zbog ljetovanja Kapulara HEP ima dodatnu štetu od 41 tisucu kuna, a zbog isplata Juricicu po fiktivnim ugovorima još 307 tisuca kuna.

Prije godinu dana i osam i pol mjeseci u ovoj istrazi nije bilo Sanadera, ali su s Mravkom pod sumnjom bili bivši direktor TLM-a Ivan Koštan i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec. Štoviše, bili su i uhiceni te su u istražnom zatvoru proveli oko cetiri i pol mjeseca.

USKOK je odustao od optužbi protiv njih i oni ce biti svjedoci u postupku protiv Mravka.


Podijeli: Facebook Twiter