Mravak i Polancec "mutili" sa strujom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec, bivši celni covjek HEP-a Ivan Mravak te predsjednik Uprave šibenskog TLM-a Ivan Koštan osumnjiceni su za organiziranje u grupu za pocinjenje kaznenog djela te za zloporabu položaja i ovlasti. Trojka se, neslužbeno saznajemo, tereti za makinacije vezane uz preprodaju struje od 2007. godine.

Mravka i Koštana policija je danas uhitila, a za Polanceca to nije bilo potrebno, s obzirom na to da je u remetineckom pritvoru zbog slucaja "Podravka". Doznajemo da je u pitanju kupoprodaja struje po ugovoru HEP-a i TLM-a iz 2008. godine. HEP je struju kupljenu po tržišnim cijenama TLM-u prodavao po nižim iznosima, zbog cega je nastala šteta na racun državnog elektroprivrednog poduzeca.

Glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbic izjavio je da je Mravkovo uhicenje rezultat višemjesecne kriminalisticke obrade te da bi trebalo biti kazneno prijavljeno ukupno pet osoba. Grbic je, ne navevši imena osumnjicenika, rekao da je predmet kriminalistickog istraživanja bila kupoprodaja struje na tržištu.

- Usporedbom tržišnih cijena i cijena po kojima je struja prodavana proizlazi da je HEP oštecen za oko 600 milijuna kuna, rekao je Grbic. Dodao je da ne može komentirati slucaj jer je predmet pod ovlašcu USKOK-a.

Ovaj je slucaj tim kompleksniji ako se zna da je TLM za sebe zadržavao manju kolicinu elektricne energije, a ostatak je davao Aluminiju iz Mostara, koji je pak zbog toga šibenskom kombinatu isporucivao jeftiniji aluminij potreban za rad tvornice.

Ovakav je posao bio dogovoren u eri pregovora oko privatizacije TLM-a, kojim je osigurana petogodišnja opskrba materijalom za šibensku tvornicu, bez cega bi teško itko ušao u privatizaciju. Zanimljivo je da je ovakav posao blagoslovila tadašnja Vlada na celu s Ivom Sanaderom, koja je odigrala kljucnu ulogu u kupoprodaji TLM-a.


Podijeli: Facebook Twiter