Mramor, kamen i željezo...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Materijali, opjevani u nekoc popularnoj pjesmi, bude asocijacije na cvrstocu i izdržljivost, no bitna kvaliteta koja ih krasi su estetske vrijednosti, koje obogacuju interijerske i eksterijerske izražaje, kako stambenih tako i poslovnih i javnih prostora. Iako se o kamenu i željezu, kao pojedinacnim materijalima, može mnogo toga ispricati, sinergija koju stvaraju svojom medusobnom kombinacijom, rezultira izuzetnim interijerskim rješenjima, koji lako prate mnoge stilove uredenja. Razlicite vrste kamena i željeza, u svojim vizualno oplemenjenim izvedbama, omiljena su kombinacija mnogih arhitekata i dizajnera, ali i krajnjih korisnika prostora koji redovito prepoznaju estetske vrijednosti ovih važnih gradevinskih materijala.

Osnovne vrste kamena su:

- sedimentni ili taložni kamen: vapnenac, pješcenjak, masnik, fosilni kamen, travertin

- metamorfni kamen: mramor, škriljevac, serpentin

- eruptivni kamen: granit

- umjetni kamen: teraco, anglomerati, umjetni mramor itd.

Odabir kamena trebao bi biti prilagoden namjeni i podneblju u kojem se koristi. Vapnenci i mramori spadaju u osjetljivije vrste, pa su kao takvi preporucljivi za unutarnje prostore, dok se ostale vrste koriste za unutarnje i vanjske. Kamen se može primjenom oštetiti, i to zbog neprimjerenog održavanja, upotrebe kemikalija ili nepažnje. Odabir pribora i sredstava za cišcenje uvjetovan je tvrdocom i poroznošcu kamena. Kamen se u svijetu arhitekture i dizajna najcešce koristi za poplocavanje unutarnjih i vanjskih podnih i zidnih površina, izradu namještaja i ukrasnih predmeta, obloge stubišta i fasada, izradu ograda, fontana te kao gradevinski materijal za zidanje. Zbog svoje trajnosti, kvalitete i estetike zauzima istaknuto mjesto u povijesti te je kao takav i danas sveprisutan i nezamjenjiv.

Željezo je najvažniji konstruktivni i tehnološki materijal koji se najcešce koristi u obliku celika ili legura celika, od kojih su u gradevinarstvu najpopularniji bakar i aluminij. Željezo se može lako kovati, variti i ispolirati do visokog sjaja. Kovano željezo, zašticeno pocincavanjem od korozije, popularan je materijal kako u modernoj tako i u tradicionalnoj arhitekturi.

Željezo, celik i njegove legure sastavni su dio suvremene arhitekture. Primjenjuju se za razlicite nosive konstrukcije objekata, paviljona i nadstrešnica, obloge zidnih i krovnih površina, ograde, izradu namještaja,rasvjetnih tijela, a primjena u svijetu gradevinarstva i ostalih grana seže još dalje. U svakom slucaju, suvremeni život nezamisliv je bez ovog dragocjenog materijala.

Kombinacija kamena i željeza u interijeru doista je efektna i raskošna. Karakteristika ovih materijala je njihovo jednostavno oblikovanje i uklapanje u raznovrsne stilove tako da svaki pojedinac može pronaci sebe u ekspresiji kamena i željeza. Iako se prvotno doživljavaju kao hladni materijali, nacinom oblikovanja, bojom, kolicinom prisutnosti u prostoru te odnosom s drugim materijalima i rasvjetom, mogu stvarati nadasve toplu i ugodnu atmosferu, potpuno razlicitu pocetnoj asocijaciji. Plemenitost prostora, koja se postiže primjenom kamena i kovanog željeza, teško je dostižna drugim materijalima. Iako se ovakve kombinacije cesto vežu uz podneblje Jadrana, omiljene su i u kontinentalnom dijelu zemlje.

Kamen i željezo redovito su u združenom obliku prisutni pri uredenju okucnica, vrtova, terasa ili balkona. Željezne ograde u razlicitim dizajnerskim rješenjima, modernim ili rustikalnim te primjena kamena kroz zidna ili podna poplocenja, dekoracije u vrtu ili fontane, pretvorit ce vaš vanjski prostor u željenu destinaciju za odmor i opuštanje. Biljke i travnate površine pojacavaju doživljaj, koji stvara kombinacija dvaju materijala.

Mogucnosti za poigravanje stilovima i efektima kamena i željeza su mnogobrojni. Ovisno o vlastitim sklonostima, svaki ce pojedinac definirati ono što u vlastitom stambenom okruženju ocekuje od ovih materijala. Nacin obrade željeza, celika ili njegovih legura te odabir vrste i boje kamena, nacina slaganja i njegovog formata stvarat ce stilske ili nadasve moderne trendovske ugodaje. Prepustite se mašti i uživajte u sinergiji ovih cudesnih materijala!

Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.

www.interijerNET.hr


Podijeli: Facebook Twiter